Sanningen – svart på vitt? Gäller det också ö-biblioteken?

En krönikeförfattare  i  ”Skärgården”  (för oinformerade: en tidning som utkommer en gång i veckan och bevakar våra kustlandskap)  skriver i nr 10, 2009, sid. 2,  under rubriken Krönika:  ”Sanningen – svart på vitt?……Verkligheten – svart på vitt”. Krönikan handlar om redovisning av kvinnobilder kontra mansbilder i bladet under det gångna året. Man har misslyckats med jämvikten och lovar bot och bättring.

Det låter bra. Min fråga blir omedelbart om sanning och verklighet också gäller stängningen av de  gamla ö-biblioteken. Jag har skrivit en kommentar till Skärgården, som tyvärr inte publicerats. För min egen del spelar det verkligen ingen roll, men jag  tycker att våra medborgare har rätt att få relevanta upplysningar, om vad vi arbetar med och försöker åstadkomma i kommunen och till Värmdöbornas bästa. Våra tjänstemän är kunniga, kan sina ansvarsområden till punkt och pricka och jobbar så mycket det går – och tar fram underlagen till de politiska beslut, som skall tas. Man kan inte nog ofta poängtera detta.  Hur trist är det då inte, att enskilda människors  (läs gärna: oppositionspolitiskt socialdemokratiskt anknutna) påståenden i egna syften snedvrider debatt och verklighetsbild. Så som i stängningen av de gamla ö-biblioteken.

Tidningen tyckte i sin årskrönika  om 2008,  att kommunledningen gjort sig impopulär genom att stänga ö-biblioteken, det  med  några raljanta slängar om att stoppa tillbaka lite pengar för att imponera.  Dessbättre handlar politiska beslut om helt andra saker än att imponera. Vår kommun har liksom många andra, inte minst nu i globala finanskristider, en tung ekonomisk börda att bära.  Vi måste spara. Det betyder ompröva och prioritera.

I nummer 37, 2008, sid. 3 citerar Skärgården  tre män och en kvinna. Synd att inte någon från Ungdoms- kultur och fritidsnämnden tillfrågades. Medborgare oroas och irriteras i onödan.

Vi gick under det nyligen avgångna och moderata kommunalrådets styre  in i ett tufft och nödvändigt sparprogram, som redan idag givit så gott resultat, att vi står bättre ekonomiskt rustade än mången annan kommun i landet. Detta sparprogram gäller naturligtvis alla kommunens verksamheter, i högre eller mindre grad alltefter vad uppgiften gäller. Alltså även på biblioteksfronten.

Vad stod de gamla ö-biblioteken för? Inte för särskilt levande verksamhet i samklang med tiden.  Vi utgick från att människor själva vet vad de vill ha.  Vi som har siktet inställt framåt. Våra medborgares surt förvärvade skatter kan inte räcka till allt. Efter noggrann analys beslöt vi att  stänga biblioteken i sin dåvarande form i akt och mening att ge medborgarna möjlighet, att själva bestämma, om man vill ha, vad man vill ha och i vilken form. 

En grupp härliga Nämdöbor var först ut med att visa på nya lösningar, som idag innebär, att man i den kommunala demokratins tecken har verksamheter, som motsvarar, i mesta möjliga mån, vad skattebetalarna själva önskar och som våra skattemedel räcker till.  De nya ö-biblioteken har givit nya konstruktiva möjligheter att träffas under bokens och den medborgerliga samvarons fana!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: