Floskeltopp eller medborgarvänlig information?

Värmdö kommun och den borgerliga Alliansen tillsatte en Framtids och klimatberedning i juni 2008. Den arbetar med att beskriva scenarier och strategier  med utgångspunkt i dagens lokala miljöarbetearbete och siktar mot hållbara globala klimatmål, en vision för 2030 och en för 2050. Representanter från alla partier i kommunfullmäktige deltar, liksom tjänstemän i kommunen.

Syftet är att bygga upp kunskap, skapa engagemang,  inspirera till dialog med medborgarna och möjliggöra samarbete mellan olika intressenter. De tydligaste ämnesgrupperna är  energi, transport, infrastruktur, havsmiljö och stadsplanering. Målgrupperna är i första hand medborgare i Värmdö kommun, tjänstemän och politiker – och alla våra sommarboende.

Beredningen söker offentlighetens ljus genom bildskärmsutställningar i skolor och andra kommunlokaler, fototävlingar, uppsatstävlingar och konferenser för allmänheten liksom deltagande i nationella och internationella arrangemang, som t.ex. en Klimatworkshop på Djurönäset och Ocean Race i juni i sommar.

Det bör inte ha undgått någon att världen idag är bekymrad över klimatförändringar.  Vi står inför svåra miljö- och klimatproblem, vilket även gäller finansmarknad och säkerhetspolitik. Samarbete mellan EU:s medlemsstater är oerhört viktigt.  Miljöproblemen är globala och  Sverige är ett litet land bland andra i Europa – men kan och bör vara en pådrivande kraft i EU. För att vi ska få genomslag för vår långsiktiga miljöpolitik och våra höga miljömål, som inte kan bortse från bl.a. ekonomisk tillväxt, måste vi göra vår röst hörd. Många medborgare i vår kommun inser givetvis, att det betyder att rösta senast den 7 juni 2009. Många inser givetsvis också att detta EU-val inte handlar om ja eller nej till EU.

Att  jag som moderat kommer att rösta för vår moderata grundinställning vad gäller bindande mål, samarbete och lagstiftning kan inte betvivlas. Varför? Bland annat därför att jag tror att, om vi antar miljöutmaningen med ett marknadsekonomiskt synsätt, kommer vi att ha bästa möjligheten att värna havsmiljön i Östersjön, en extremt viktig fråga för vår del, som vi under inga omständigheter kan lösa på egen hand.  Alla stater runt Östersjön måste samarbeta. Våra ekonomiska resurser måste placeras var de gör störst nytta. Vi måste givetvis lösa våra egna lokala vatten- och avloppsfrågor snabbt och effektivt, men det hjälper föga i helheten, om mycket stora utsläpp göder och förgiftar i andra väderstreck. Det är stora miljöskulder att betala av på efter de kommunistiska regimerna. Miljöproblematiken är förvisso vidare än så, men jag stannar tills vidare där.

Den vision, som beredningen arbetat fram, kallar vi ”Skärgårdens mötesplats”. Vi beskriver vår vision under fem rubriker: ”Vi möter framtiden”, ”Naturens lugn möte ett pulserande lokalt samhälle”, ”Vi möter varandra med öppenhet och delaktighet”, ”Morgondagens företagande möter ett anrikt kulturarv” och ”Värmdö möter Stockholm, Sverige och Världen”.

Visst kan man tycka att rubikerna anslår en något naiv ton. Visst kan man tycka, att innehållet under dem är väl populärt framställt. Men bedömningen som tidningen ”Skärgården” nummer 6, 5 februari 2009  uttrycker det: ”Floskeltoppen nådd”, är den rättvisande? Jag tycker, att det är enkla och lättlästa texter, opretentiösa därtill. Det talas ofta om politikerspråk och torrt uppstaplande…

Krönikeförfattaren skriver i samma nummer : ”Klyschorna faller tätt, eller vad sägs om ord som kretsloppsanpassning, långsiktig hållbarhet, miljövänliga transporter, värnande av naturen, stränderna och den biologiska mångfalden.”  Det vore intressant att höra vad tidningen klassar som framtid. En population på Mars vore kanske ett inte helt utopiskt framtidsscenarium, men kan det engagera vardagsmänniskan till lokalt miljöengagemang?

Krönikan fortsätter: ”Jag vet inte vad som är så 2030 med de orden, i mina öron låter de mer daterade till 2007/2008.”  Jag tror faktiskt att ”de orden” gällde förra året precis som vid kommunismens fall för tjugo år sedan och om tjugo år framåt i tiden.  Sett i ett historiskt perspektiv är två decennier  inte ens i morgon. Det är idag. Beredningen  talar om tjugo år framåt i tiden, just därför att tidsperioden skall vara greppbar, kännas aktuell  för våra kommuninnevånare. Det måste kännas att problemen angår oss alla, vare sig vi var unga för tjugo år sedan, är unga idag eller om tjugo år.

Läs gärna visionen ”Skärgårdens mötesplats” på Värmdö kommuns webbsida. Och glöm inte att rösta vid EU-valet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: