Viktigt idrottsting – men inget intre(S)se för idrott!

Man förvånar sig. Värmdö Idrottsting gick av stapeln på Djurönäset sistlidna onsdag, 18.03.09. En mängd representanter från olika idrottsföreningar i Värmdö kommun deltog. Föreläsaren Dag Lindström, med lång erfarenhet av idrotts- och anläggningsfrågor,  redovisade erfarenheter från möten med våra idrottsföreningar på Värmdö.

Detta ting annonserades i god tid genom Ungdoms- kultur och fritidsnämnden. Ledamöterna i nämnden har att ta ställning till stöd till ungdoms- och idrottsföreningar liksom till bidrag till föreningar och organisationer, som arbetar med främjande och förebyggande insatser. Det är minst sagt angeläget att föra dialog med de krafter, som finns här. Vad dessa människors arbete betyder för ungdomarna och folkhälsan kan inte nog poängteras. Vad de betyder för glädjen och livskraften i likaså.

På den borgerliga sidan var vi väl representerade på idrottstinget, men av socialister såg vi intet. Socialdemokraterna skriar om alliansens ointresse för medborgardialog och skriver protokollsanteckningar med adress till lokalpressen. Men deltar i dialogen gör man icke. Den tråkiga slutsatsen blir, att intresset för ungdomarna  och föreningslivet inte är det väsentliga. Det framstår som allt tydligare att intresset fastmer handlar om att misskreditera.

Idén med detta idrottsting var att finna en optimal ekonomisk nivå att lägga den ribba på, som vi tillsammans skall ta oss över. Alltså att på bästa sätt fördela de skattemedel, som vi förfogar över. Hur skall vi få reda på det? Naturligtvis genomatt lyssna på och informera oss av dem det berör! Mycket intressanta diskussioner fördes i olika grupper. Engagementet gick inte att ta miste på. Många goda ord fälldes om de avtal, som slutits mellan kommunala, föreningsdrivna och enskilda verksamheter.

Värmdö kommun har stor potential, när det gäller fritidsmöjligheter. Kommunen är en av de ungdomstätaste i landet. Då är det viktigt, att resurstilldelningen för ungas fritidsmöjligheter utnyttjas så effektivt som möjligt. Av Värmdös c:a 37.000 innevånare är 25% under 15 år!

Vad har hänt under året som gick? Några exempel: Farstaborgs idrottsplats har färdigställts. Avtal om skötsel och tillsyn har slutits med Ingarö Gestio, Värmdö IF, Ekvallen Värmdö, Djurö-Vindö IF och Gymnastikklubben Värmdö. Fritidsgården ”Ettan” har fått nya lokaler i Kvarnbergsskolan i Gustavsberg. Upphanmdling har genomförts för ombyggnad av Värmdövallen med konstgräsplan, friidrottsarena med allvädersbanor och ny belysning. En satsning på flickor, som inte är föreningsaktiva har även gjorts.

Många stora lokala, nationella och internationella frågor hängde i luften. Som till exempel energifrågan. Det kostar att värma hallar, att kyla hallar, att resa. Skall man syssla med alla idrotter året runt? Hur skall man värdera sådana friluftsaktiviteter, som bygger på fria tillgångar som luft, vatten, skog: kommunalt stöd? Parkeringsproblem finns också!

Intrycken från denna kväll var positiva och framtidsinriktade och för det tackar vi alla som deltog. Det var en konstruktiv kväll. Fortsättning följer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: