Koll på verkligheten – inte alltid lätt, men alltid klokt

Låt mig gå vidare från gårdagens resonemang om bortförklaringar, försök att föra bakom ljuset och kvinnlig potential i näringslivet.  I den allmänna debatten vänds och vrids på vad som behövs, för att få fram kvinnliga entreprenörer. Lena Bränström säger i SVD Näringsliv 23.03.09 att kvinnor inte behöver mer inspiration, i det att hon kritiserar näringsminister Maud Olofssons initiativ med kvinnoambassadörer. Bränström betonar i stället  två andra aspekter, den ena jämställdhetsperspektivet och den andra kvinnligt entreprenörskap. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra. Särskilt inte nu när kvinnor på höga poster i näringslivet fallerar i sina roller som förebilder och inspirationskällor. Hur till exempel förhålla sig till känslan, att man befinner sig i en besudlad bransch?

Jag hörde förresten härom dagen i Ring P 1 en äldre? kvinna fråga vad  SEB:s Falkengren gör med så mycket pengar, de två miljonerna. Själv hade hon omkring åttatusen kronor i månaden att leva för. Svaret blev till familjen och aktier…förhållningssättet, när man avslöjas och kritiseras i media är avgörande för fortsatt förtroende. Detta raka och enkla svar var, tycker jag, ett steg i rätt riktning.

Något helt annat handlar det om, när LO-basen försöker blanda bort korten och lura hela sin politiska arbetarsfär. Med en sådan undervärdering av sina kamrater och övriga, undrar man vilka kompetenser hon egentligen besitter eller om det bara är så, att makten korrumperar så till den grad, att  ideologi och praktik förlorat all kontakt med varandra. Med attacker år höger och vänster svärtar Lundby-Wedin ytterligare ned sig själv. Jag upprepar: avgå.

En politiker, som är en väl så god representant för jämställdhetsperspektivet, kvinnligt entreprenörskap och en inspirationskälla, är Maud Olofsson. Det är väl typiskt, att man nu säger att hon vänder kappan efter vinden, när regeringen annonserar bonusstopp för ledande befattningshavare. Jag menar att Olofsson visar omvärldskänslighet och handlingskraft liksom en klar förmåga att ta nya beslut i tider av global finanskris.

Rösta i EU-valet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: