Mamma hade röstat för freden – varför röstar jag?

Mina föräldrar upplevde ett söndrat Europa, förött av krig mellan grannar, vänner, släktingar och föräldralösa barn – och ovänner.  Vi som var barn under två decennier efter krigsslutet, WW II, andra världskriget , såg med förvåning och oförståelse för realiteterna på de svartvita fotografier av ruiner och ödeläggelse, blandat med bilder av sådant som skonats från bombningar, som visades efter föräldrarnas resor på kontinenten. 1947 var året.

Bilderna bleknade. Vi matades alla med allt gott som socialismens Sverige ansåg sig frambringa. Vi barn vars föräldrar inte hade partibok eller något annat rött märke i pannan, förbjöds att prata politik, d.v.s. vad mamma och pappa tyckte. Om det tyckte jag inte!

På moderaternas kommunala rikskonferens i helgen fick jag frågan varför jag blev moderat. Jag blev väldigt överrumplad och fick i stort sett inte fram mera än: för fred och samarbete. Så här några dagar efteråt, med intrycket av den EU-utfrågning,  som gjordes av de fem främsta kandidaterna till EU-parlamentet i färskt minne, säger jag detsamma.

För Fred och för Samarbete. Världen är större än du tror, heter det i visan. Fred är det inte globalt  idag. Jag är inte så naiv, att jag tror att bara man samarbetar så är krigens historia förbi, tvärtom konflikter kommer naturligtvis att orsaka strider och väpnade strider blossa upp. En annan sak är vad vapnen kommer att utgöras av, en diskussion, som jag inte har kapacitet att föra. Men det är min fasta tro och erfarenhet att samarbete främjar och skapar fred.

Därför röstar jag den 7 juni för Fred och Samarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: