Toppbetyg till Wallström – varför?

På spaning efter den tid som flytt… så skulle jag vilja sammanfatta vänsterpolitiken och de socialistiska ambitionerna.

Det kan låta sig sägas, men vad menar jag egentligen? Svar: det hänger ihop med frågan varför jag blev aktiv moderat. Det framstod klart för mig redan då, ett av de första åren på 1980-talet, då jag värvades till en socialnämnd för moderaternas räkning. Och är än tydligare idag.

Den stora skillnaden mellan s.k. höger och vänster i politiken framstår för mig som tankens färdriktning. En socialist färdas baklänges för att, tycks det, hämnas gångna oförrätter av olika slag. Seendet syns retrospektivt och fastklistrat på den egna makttyngda taburetten.  Handlar det inte i första hand om att behålla makten? Det är en fråga som tränger på väldigt ofta  –  jag ser det så här: politik grundad på historiskt , filosofiskt och vetenskapligt statsmannaskap och pragmatiskt präglad vardagspolitik, är den makt, som skall brukas till samfälligheternas bästa i stort som i smått. Det är i detta utövande, som jag ser den stora skiljelinjen mellan blocken  –  framåt eller bakåt.

Min erfarenhet säger mig, att en borgerlig politiker färdas framåt tryggt förankrad av beprövade erfarenheter i gången tid, för att politiskt kunna påverka den kommande dagen och överskådbar tid under ansvarstagande för andras väl och ve, i den nattväktarstat vars främsta uppgift är att värna sina medborgare till liv, lem och framgång. Perspektivet söker sig till nya brännpunkter i tidslandskapet. Man färdas, man rör sig i riktning mot nya och bättre mål.

Bakåt – Framåt. Där ligger den avgörande skillnaden, även om jag ser och förstår den historiska nödvändigheten av de stora politiska omvälvningar som följt i industrialismens spår. Jag är ingen hårdnackad motståndare av socialismens idéinnehåll, men jag tycker inte att idé och utövande går ihop längre i verkligheten. Att jag valt att ge uttryck för min livshållning  genom moderaterna hänger samman med deras optimistiska och framåtinriktade syn på människans förmåga och vilja till samarbete för allas bästa.

Att resa ut i världen i unga år var länge receptet för att vidga kunskap och sinnen. Idag kan man resa över hela världen sittande klistrad vid sin dator, förkovra sig i vilka ämnen som helst. Dock förmågan att tänka och agera framåtriktat utvecklas genom breda erfarenheter på internationella spelplaner. Det är där som vyer vidgas och förståelse breddas. Om man frågar mig. Se bara på dagens tidningsrubrik i Svd: ”Wallström ger Reinfeldt toppbetyg för EU-insats”. Se där en politiker, som höjt sig över den egna ankdamsnivån och vågar referera verkligheten, så som den ter sig i Europaparlamentet för många.

Moderaterna har många EU-erfarna kandidater, som tillhör den grupp som Wallström berömmer för kompetens och insats. Övriga  kandidater på den moderata listan kommer givetvis att arbeta på samma sätt,  göra skillnad, föra gemensam kamp mot orättvisor och tala för ett livskraftigt Sverige i och för Europa. Och därmed för allas existens, inte bara under finanskris och internationell konjunkturnedgång, utan även med försörjnings- och klimatkriser i ett längre perspektiv.

På spaning efter den tid som kommer… röstar jag givetvis den 7 juni på Moderaterna i EU-valet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: