Fryshus – iskallt! Lava – dödlig hetta?

Semester är en lagstadgad rättighet. Principen gäller alla, praktiken dem som har jobb. Som fritidspolitiker är man per definition fritidssysselsatt, men har inget riktigt jobb, ändå är man aldrig ledig, ungefär som den egna företagaren. Jag har prövat bådadera så jag vet.

Hemkommen från annan ort läser jag lokalpressen, den som ramlar in i brevlådan, när man bor på Värmdö och en skärgårdstidning, som jag prenumererar på. Man skall inte ta politiska angrepp och övertramp personligt. Det gör jag inte heller. Jag är alltför gammal i gamet för det. Men jag upprörs över oriktiga uttalanden och tendenser att åka snålskjuts, liksom oriktiga påståenden med tendentiöst innehåll, för att desinformera i avsikt att skyla över egna tillkortakommanden.

Snålskjuts för att framstå som idérik och dynamisk. Det är nu inte så hemskt förskräckligt, visar nog mera en uppriktig ambition och sökande efter uppmärksamhet hos värmdö-kd, för akuta problem som väntar på sin lösning.

Att något måste göras för kommunens ungdomar är ingen epokgörande upplysning.  Mycket har gjorts och görs fortlöpande. Arbetslöshet och påföljande sociala utgifter/problem, på grund av bl.a. inhemsk lönepolitik och global lågkonjunktur, gör att vissa kommunens nämnder, som socialnämnden är i ekonomisk kris. Lägre skatteinkomster till kommunen inte att förglömma. I detta läge har värmdö-kd presenterat en idé om ett ”mini-fryshus”  i Mölnvik eller Gustavsberg.  Att se det som ett framtida projekt är intressant.

Men omgående behövs en ungdomslokal i centrala Gustavsberg. Den fina, men lilla och något ocentralt placerade lokalen i Kvarnbergsskolan, kan även i fortsättningen fungera för ungdomsverksamhet. Att föregripa diskussioner och förhandlingar om lokaler, kan om inte omintetgöra, så i varje fall störa resultatet. Såväl kontraktskrivande som beslut i fullmäktige ligger i pipeline. Det gäller inte ett ”mini-fryshus”.  

Jag är tveksam till plagiat och kopiering av idéer, som burit frukt på annan ort. Varje kommun är unik och och har sitt eget inre liv att utvecklas efter i samspel med yttre händelser. Att däremot se produktiva exempel framför sig och därigenom inspireras till egna lösningar, har ofta visat sig fruktbart, efter många gånger plågsamma och långdragna födslar.

Ett  Allaktivitetshus, Ungdoms- och kulturhus eller Upplevelsehus att vara i/besöka har diskuterats internt i mina moderata kretsar under tiden efter valet 2006. Den placering som idag ses som mest intressant och utvecklingsbar är i det gamla fabriksområdet i Gustavsberg. Här finns byggnader och lokaliseringsmöjligheter av olika karaktär och för många angelägna verksamheter. Mölnviks affärsområde har varken  miljömässig kapacitet eller kulturell bakgrund för ett integrerande grepp av sådan art.

I samma artikel i lokalpressen talar en socialdemokratisk politiker om placering av ett  ”mini-Lava”  i en ej! tillgänglig konsumlokal! Återigen talar denna socialdemokrat om ett fiasko, nämligen flyttningen av fritidsgården Ettan till Kvarnbergsskolan.Vad hon underlåter att tala om, är att försäljningen, enligt egen tidigare utsago, av den gamla lokalen påbörjades redan under den tid hon själv satt vid styret, alltså före valet 2006. För att inte ungdomarna skulle stå utan lokal iordningställdes utrymmen i Kvarnbergsskolan. Andra lokaler fanns inte i kommunens centrum. 

Om inte finanskris och svårbemästrad lågkonjunktur inträffat, skulle byggande av ett Ungdomens hus  påbörjats/färdigställts under 2010. Investeringsmedel som fanns avsatta, bör reserveras för andra ändamål.

För ekonomiskt ansvarstagande i kristider duger varken luftslott eller krokodiltårar.

Såvitt mig är bekant har jag tagit initiativ till diskussioner för ett samarbete mellan de nämnder som behandlar frågor vilka berör ungdomar och äldre i sociala sammanhang – för mer än ett halvt år sedan. Jag är glad över att konstatera att jag har stöd hos borgerliga meningsfränder och ej heller möter direkt mostånd från den socialistiska oppositionen, vilket jag sluter mig till efter läsning av uttalanden i senaste utgåvan av Värmdöjournalen.

Lika iskall som polarisen är ett ”mini-fryshus” per omgående. Att lava är förbrännade het ses tydligt i det att planerna på ett ”mini-lava” gått upp i socialdemokratisk rök innan de ens materialiserat sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: