Kvarnbergsskolan – sälja??

Om det hade varit första april hade det passat bättre: förslaget att sälja Kvarnbergsskolan. Uppriktigt sagt så förstår jag inte utspelet.  Är det en försöksballong? För att kolla av stämningsläget? Är det för att bereda marken för en temporär uthyrning av delar av skolan? Är det för att visa att man diskuterar alla möjligheter i ett kärvt ekonomiskt läge? Det månde vara hur som helst med den saken. Jag personligen anser att det vore ytterst obetänksamt, av flera olika skäl.

För det första: att sälja kommunens och medborgarnas fasta egendom, för att lägga in förtjänsten i den löpande driften av kommunen är förkastligt. Att lösa ekonomiska problem för stunden på sådant sätt, betyder att ha för höga utgiftsposter kvar till nästa budgetår. Vad ska man då sälja?

För det andra: Var skall man, som Värmdös skolchef poängterat, placera c:a 200 elever som blir husvilla direkt? Och till vilken kostnad?

För det tredje: Om få år ökar antalet elever igen, ett normalt pulsativt skeende över åren, var skall man då få plats för dessa? Att bygga ny skola tar tid. I så fall måste man börja projektera ett nytt skolbygge direkt. Var finns ekonomiska resurser till det? 

För det fjärde: Temporär uthyrning, tills att elevantalet ökar igen, av vissa delar av skolan diskuteras sedan en tid. Deklarera gärna att man ställer sig positiv till en sådan lösning! Och använd  temporärt!  delar av hyrespengarna till de av finanskris och lågkonjunktur kraftigt ökade sociala utgifterna.

För det femte: Denna skola är en del av kommunens lokalhistoria, en del av det man kallar Gustavsbergs arkitektoniska  årsringar. Skolan är, som jag ser det, ett bygge typiskt för sin epok och redan halvsekelgammalt. Att skolan är ganska nedgången underhållsmässigt är i sig illa, men ingen katastrof. Se bara vad man åstadkommit med ganska enkla medel i den del som fritidsgården Ettan idag finns i.

Skolan ligger i ett fantastiskt läge, javisst.  Det är våra barn och ungdomar mer än väl värda att vistas i! Liksom de lärare som har sin dagliga arbetsplats där. Från många håll har jag hört vittnesmål om vilket bra lärarkollegium, som drivit denna skola framåt genom åren. Jag skulle  för övrigt kunna tänka mig att skolan får en specialinriktning för personer med allergiska problem, inte bara med tanke på det luftiga läget, utan också  i materialval, ventilation, etc vid en kommande renovering.

Jag anser att man skall skall sikta mot att klassa Kvarnbergsskolan som byggnadsminne i stället för att sälja och gå mot en ganska säker rivning, för att bygga,  ja, vad gissar man? – Alltså ingen försäljning om ni frågar mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: