Skurubron – folkomröstning?

En insändare i Nacka Värmdö Posten 14.07 vill ha folkomröstning om Skurubron i samband med valet 2010. Han ondgör sig över kommunalrådets Värmdö uttalanden om ny Skurubro. Joho då, visst sitter vi i kö om morgnarna vi politiker också, om än inte alla.

Folkomröstning – till vilken nytta? Varken den nuvarande eller en ny Skurubro ligger i Värmdö kommun. Vi kan alltså inte ta beslut om att bygga eller inte bygga. Det är en fråga för Vägverket, numera Transportstyrelsen.

Skurubron ligger i Nacka kommun och delar den i två olika hälfter. För oss Värmdöbor är det den enda brofasta förbindelsen in till Stockholm, om vi inte vill turista över Vaxholm, en naturligtvis helt orealistisk vardagssituation. Att det behövs en ny bro om inte alltför lång tid, står klart av flera olika skäl, väl klargjorda i pressen, både vad gäller trängsel, trafiksäkerhet och katastroflägen.

Vad är problemet? Är det någon som inte begriper, att det handlar om pengar? Skattebetalarnas pengar! Vare sig Staten, Nacka och/eller inte Värmdö betalar. Man kan betala genom ett kommunalt förskott av viss storlek, som sedan återbetalas av staten till kommunen, en lösning som förekommit i andra kommuner i landet och som även diskuterats under Värmdös tidigare kommunalråd. Man har även diskuterat broavgift per passage.

Ingetdera har fallit den av socialdemokraterna ledda oppositionen på läppen. Oppositionsrådet har enligt egen utsago fyratusen underskrifter på en ”vi vill inte betala broavgift”-lista. Jag kan inte se annat än att detta är av uteslutande valstrategiska skäl.  Valaffisch: ”Rösta på socialdemokraterna – vi säger nej till den avgift på Skurubron som moderaterna vill ha!” – Väl vetandes att vi kommer att få betala. På något sätt.

 Jag frågar mig om det är någon, som tror att vi får en ny bro utan att det kostar? Vare sig man är för eller emot av principskäl i vår lilla glesbyggdskommun. Det vore naturligtvis önskvärt att få en ny bro utan kostnad för själva byggnationen och utan broavgift. Det vore önskvärt att man fick bo gratis också..

Värmdös kommunalråd har klokt nog inte gått ut med särskilda befästelser. För vår del gäller att se utvecklingen an och arbeta för så bra villkor som möjligt, tills att brobygget blir ett faktum, inte bara genom årtal i framtiden, utan i praktiken över Skurusundet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: