Viktiga frågor på ungdomstinget

På ungdomstinget 03.11.09 på Djurönäset ville man ha svar på vilka frågor, som var viktigast för ungdomar i kommunen och som  man vill ha en återkoppling i. Både ungdomar och politiker ombads rösta. Trygghet var en punkt som redan på  ungdomstinget i våras var bland de viktigaste.

Hur har Ungdoms- kultur- och fritidsnämnden reagerat? En del praktiskt genomförbara åtgärder har gjorts. Till exempel har det nästan ogenomträngligt djungelartade området nedanför Kvarnbergsskolan röjts ur rejält. Träd har fällts, täta buskar har glesats ut eller tagits bort. En brant och besvärlig trappa har frilagts. Belysning har satts upp. Och arbetet fortsätter. Poolarna kommer, förstod jag, bland annat att  göra inspektionrundor för kontroller och förslag. 

Vi har klarat av att i ekonomiskt trängda tider få en ungdomssamordnare, Jenny Lönngren. Det är en tjänst som i varje fall jag anser att är absolut nödvändig i en kommun som har 25% av befolkningen under 15 år. Ungdomssamordnaren är en kontaktkanal mellan ungdomar, (fritidsgårdar, skolor, etc.) och Värmö kommun. Och inte minst en viktig samarbetspartner för fritidsgårdarnas verksamhetsansvariga Jenny Danielsson.

Många ungdomar var både arga och bekymrade över att gatu- och parkbelysning saboteras och att man kastar sten mot gående . Det är inte bra! Johan Berglind, Värmdö-Poolarna, påpekade att de som kastar sten och skakar belysningsstolpar så att lamporna kraschar, slår sönder sin och sina föräldrars egendom. Varje trasig lampa  skall ersättas med en ny. Betalare är ungdomar och föräldrar genom skatterna. Och skattekronor finns i begränsad mängd i kommunens kassakista. Så det betyder bl.a. att medel måste tas från annan verksamhet. Bra tankeställare tyckte många ungdomar!

Ett ungdomscafé, en central plats att samlas på, var en punkt, som diskuterades redan i våras. Har det hänt något? Vår centrala tjänsteman i Ungdoms- kultur och fritidsnämnden har jobbat intensivt under året, för att en lokal skulle kunna bli tillgänglig. Johan Berglind, Poolarna, visade en planskiss på hur man ungefär skulle kunna  planera in verksamheter i den drygt 1.500  kvm stora lokalen, gamla ”Domusrestaurangen”, mitt i Gustavsbergs centrum. Med också ett ungdomscafé! Vi håller tummarna för att det snart kan finnas ett Ungdoms-kultur-all-aktivitetshus i Gustavsberg.

Busstider kom upp även denna gång. Peter Frej från samhällstekniska nämnden tog upp frågan, som måste bollas vidare. Jag föreställer mig transportmoduler som beställs via nätet och som betalas med någon form av förköpta ungdomsbiljetter – en bit in i framtiden.  

Den kanske viktigaste frågan på ungdomstinget 03.11.09 handlade om racism. Det är något som vi behöver ha mera kontakt med ungdomarna själva om, för att i någon mån kartlägga situationen. Själv skulle jag önska att ungdomar genom arbetsgrupper på fritidsgårdar och i skolor tar kontakt för diskussioner och med förslag. Problemet är internationellt men också platsspecifikt. 

Vad jag hoppas är att ungdomarna förstod att Ungdoms- kultur- och fritids-nämnden har öppna möten, vilket betyder att de är välkomna att lyssna!  Inte alla kommunens ungdomar på en gång. men gärna i små grupper eller en och en om intresset finns.  

Ungdomsting är viktiga!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: