M-vännerna från Värmdö hade roligt!

Moderaterna i Värmdö kommun har gungat österut på havet och konfererat. Östersjöns vågor gick inte höga – men det gjorde deltagarnas diskussioner desto mera kännbart! Nödvändigt, givande och inte minst roligt i de grupper som jag deltog i och alldeles säkert i de andra också.

”En resa för framtiden – Välkommen ombord!” var de ord som inledde konferensen.  Catharina Elmsäter-Svärd, förbundsordförande, Stockholms län hade sänt en uppbygglig skrivelse, som jag hade nöjet att presentera. Den  inspirerade och manade till glädjefyllt arbete inför det kommande valet 2010. Samtliga deltagare fick varsin kopia på talet och ett tackkort till M-vännerna från Cathis!

Catharina avslutade: ”Njut av resan, sällskapet och ha roligt. För även i politiken gäller – roligast vinner!”

Vårt kommunalråd Lars-Erik Alversjö inledde med att i ekonomiska termer beskriva den verklighet vi lever i. Han illustrerade väl vår politiska vardag i Värmdö kommun ur många synvinklar. Grunden till kommande diskussioner lades med genomgång både av kommunens styrsystem med utförar- och beställarfunktioner och av den återföring  till en hållbar ekonomisk grundnivå för kommunens verksamheter, som genomfördes efter förra valet.

Självklart framgick av Lars-Eriks resonemang att kommunens ekonomi är den ojämförligt viktigaste av de valfrågor som senare skulle diskuteras. Genom konstruktivt samarbete i Alliansen, för en fortsatt ekonomi i balans och med reserver för eventuella oförutsedda utgifter i konjunkturnedgångens spår, tar vi det ansvar, som vårt mandat att regera kräver av oss. Bara så kan vi rakryggat möta våra uppdragsgivare, kommunens medborgare.

Att i det läge vi befinner oss med sociala problem som följd av bland annat stegrad arbetslöshet, tala om skattesänkningar så som oppositionen i kommunen lovat vid en valseger, är oansvarigt! När konjunkturen stabiliserats och den kommunala ekonomin så tillåter aktualiseras frågan igen.

Jag kunde konstatera att förutom kommunens ekonomi – jobb, arbetsmarknad, näringsliv, turism – var klimat och miljö en kardinalfråga. För mig som arbetar med ungdoms- kultur- och fritidsfrågor, är det lätt att placera in dem här –  sett i ljuset av att de under en valprocess måste tydliggöras på ett konkret sätt. Skolfrågor och sociala frågor är givetvis kärnverksamheter som alltid befinner sig i fokus. 

För ungdomar gäller det att få jobb så snabbt som möjligt. Arbetslöshet leder snabbt till utslagning i värsta fall livslång. Möjligheter till försörjning genom ett vitalt näringsliv är avgörande för kommunens framtid, Värmdölandets som Skärgårdens.

Kulturen i vid bemärkelse är det kitt som håller en samfällighet samman. Nästa kardinalfråga är, som jag ser det, Gustavsberg och det stora fabriksområde, som står inför omvandling. Här finns plats för ett attraktivt kulturliv med bostäder, näringsverksamhet, bibliotek, internettorg, idrottsanläggningar, utställningslokaler, föreningsverksamhet, mötesplatser, caféer, kulturtorg, fritidsaktiviteter…Alla möjligheter bör övervägas.  Ett attraktivt kultur- och fritidsliv kan vara avgörande i valet av bostadsort.

Klimat och miljö är ett globalt problemkomplex. Det ger inte ett lokalt fribrev. Lokalt bör man fokusera på bostadsbyggande, infrastruktur, transporter, havsmiljöns påfrestningar genom båtturism, läckage från jordbruket, renhållning, återvinning, ny energiteknik,  privat energihushållning och en kommun som föregår med gott exempel. – Värmdö kommun arbetar med framtids- och klimatfrågor genom en tvärpolitisk beredning.

Integration som inbegriper invandring, utanförskap, flyktingproblematik, racism och diskriminering är stora valfrågor.

Som avslutning tackade vice kommunalrådet Monica Pettersson alla varmt i hjärtliga ordalag och  manade till klokt och kreativt samarbete inför valet 2010.

Väl komna i hamn fann vi att konferensen varit både rolig och solig. Strålade gjorde vi själva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: