ungdomsinflytande – tvärsektoriellt arbete

I Ungdoms-kultur och fritidsnämndens reglemente står bl.annat att nämnden skall samordna förebyggande och främjande insatser för barn och ungdomar.

Vi har under hösten kunnat knyta en ungdomssamordnare till nämnden. Som jag tidigare nämnt, Jenny Lönngren, som jobbar hårt med samarbete och konstruktiva lösningar, till ex genom ungdomsting och idrottsting och med Jenny Danielsson. Jenny D.  jobbar ihärdigt och engagerat, som  verksamhetsansvarig för fritidsgårdarna i Värmdö kommun.

Jennys L:s arbete handlar i första hand om ungdomsinflytande. Att ge möjligheter att skapa dialog med kommunens politiker för samarbete om viktiga ungdomsfrågor i kommunens vardag och för att om möjligt, omsätta det i praktiken tillsammans med nämndernas tjänstemän. För mig som politiker är det viktigt att  få veta vad ungdomarna vill, tycker  och vad de vill att vi skall göra för dem.  Exempel: trygghet, busstider, samlingsplatser, fritidsgårdar, kulturarenor, idrottsplatser, skatebanor, cykelbanor…

Vi fick nyligen veta att det kommer fler och fler ungdomar till fritidsgården Ettan, vilket är mycket glädjande! Inte minst med tanke på att  läget inte är det allra bästa. Mest beror det naturligtvis på att ledarna gör sitt jobb jättebra. Utan bra ledare fungerar ingenting.

Ryktet att Ettan skall läggas ner, skrev jag redan tidigare, att är osant. Ettan skall var kvar.

Så har vi också lyckligtvis Poolarnas Johan Berglind, som är den som fått visa hur ett ungdomskulturhus i Gustavsbergs centrum skulle kunna planeras. 

Vad jag själv initierat som ett nämndsamarbete, är att ta fram en policy för tvärsektoriellt arbete mellan de nämnder, som rör ungdomar i kommunen. En policy som skall gälla, kanske, åren 2010 – 2015. Som bas planerar vi att  ha FN:s barnkonvention, socialtjänstlagen, skollagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Jag är övertygad om att ett nära och tvärsektoriellt samarbete lönar sig för de ungdomar det handlar om, för deras föräldrar, för dem som skall arbeta med ungdomarna och för skattebetalarna. Det känns verkligen både engagerande och inspirerande. Jag har förhoppningar om att det skall resultera i konkreta möjligheter genom beslut och samförstånd med alla politiska partier i kommunen. Vi får se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: