Bakgrundsstrålning, nog vet väl alla…

Ett sekundsnabbt blått sken? och så en gång till! Vad pågår här ute på landet?

Mellan flyende nattmoln den vita månen. Ack så förföriskt vackert efter en lång dag med många timmar vid valstugan. Många timmar med vardagsmöten med handlande människor. Frågor, påståenden, oro, uppmuntran,  ilska och hopp.

Hopp om att moderaterna och allianspartierna skall få fyra åt till. Oro över vänsterradikalisering om de rödgröna vinner. Ilska över skrämselutfall mot bättre vetande. Uppmuntrande tillrop om att tillräckligt många har sett konsolideringen av Sveriges jobbsituation och ekonomi under de fyra gångna åren, för att det skall räcka till en seger. Frågor om kommunens ekonomi, trafik och bostäder. Påståenden om vad man läst eller hört. Hört?

Ja, hört! Vadå? Jo, att kommunen utsätter skolbarn för fara. Fara att utsättas för radonstrålning.

Jag ställer mig frågande. Bakgrundsstrålning av radon har vi över hela landet. Ett fenom i naturen, som torde vara mycket välkänt. Inte minst därför att man med jämna mellanrum får meddelande om, att kommunen hjälper till med mätning av radon i hemmet. Kommunen bygger naturligtvis ingenting själv eller genom andra, utan att, så vitt jag är informerad, följa regelverk  för vad som klassas som hälsofarliga radonnivåer i byggnader och alltså installerar ventilation om mängden bakgrundsstrålning så kräver vid aktuell byggnation. 

Kan detta ha undgått någon under de senaste tjugo åren? Så är det nog inte.

Det handlar om att jobba som Frälsningsarmén, fick jag idag höra. Leende sade vederbörande, att man håller som Frälsis grytan kokande. Man vill ha den puttrande vid ett bygge för barns och ungdomars hälsa.  Den kortsiktiga avsikten inses lätt. Men vad blir den långsiktiga effekten? Människor i allmänhet är inte lättlurade. Inte Värmdöbor heller, särskilt inte i valtider.

Ett sekundsnabbt sken, det blixtrar till. Här ute, i det lantligt mörka nattlandskapet, avslöjar fullmånen det mesta. Jag tror det är fullmåne ikväll.

p.s. Jag tillägger för tydlighetens skull: Jag har i decennier personligen alltid respekterat Frälsningsarmén och gör det givetvis även idag. Deras sociala insatser är storartade. d.s.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: