Taube – kulturarv från 1900-talet

Det var så intressant! Efter en rask promenad under regntunga skyar från Slussen till Skeppsholmen, uppför backen, förbi figurer som var sensationella i mitten av förra århundradet, förbi Alexander Calders ständigt föränderliga mobiler till ett annat mobilt temperament.

Jag har haft den stora förmånen att, tillsammans med andra Värmdöbor med olika kompetenser, få en visning av bildkonst av Evert Taubes hand. Moderna Muséet har i sin ägo c:a etthundrasjuttio akvareller, teckningar och målningar.

Maria Taube, intendent vid Moderna Muséet och barnbarn till Evert Taube, presenterade fängslande och charmigt delar av samlingen, som söker ett  nytt permanent hem.

Min känsla är nu liksom tidigare att det vore mycket intressant att få denna samling till Värmdö. Samlingen är ett viktigt kulturarv i sin art. Den ger bilder av en människas liv – i bilder. En skapare av dikt och musik, som i sin ungdom ville bli bildkonstnär och som präglat Sverige under ett århundrade.

Jag skulle vilja att Värmdös kulturförvaltning får i uppdrag att se på möjligheterna, att placera Evert Taubes konst på Värmdö – om Värmdö skulle komma ifråga vid valet av ny hemvist för samlingen!

Med kapuschongen neddragen över huvudet och regndropparna trummande mot hjässan, gick jag gnolande för att ta bussen till de trakter där Sjösala ligger…

Moderaterna har alltid talat om människors frihet. Vi tror på ett samhälle som ger sina medborgare möjligheter att förverkliga egna mål och drömmar. Vi tror på ett samhälle som, om något går snett eller livet tar fel väg, är kapabelt att ta hand om sina medborgare och trygga deras vardag. Till det behövs jobb – många jobb – det jobbar moderaterna för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: