Livet inte bara allvar

Fick idag ett mail som nog egentligen var ren och bister ironi. – Livet kan inte alltid vara allvar, vetenskap, hugg och försvar. När man själv vet var man står, vad man står för och vilka människor man, trots misstro, värderar kan det ibland bli precis tvärtom. Det var rent nonsens, mailet, ungefär som Lennart Hellsings visor. Och både roande och nästan poetiskt. 

Åter till den verklighet som utspelar sig i denna blogg, d.v.s. vad som händer i min politiska omgivning och tankevärld. Ibland gör jag något avsteg och leker med tankar och tangenter. Jag tror att man förstår när.

Ett av dagens möten i Skogsbo, kommunhuset, handlade om bl a Ungdomsparlamentet. Det som är tänkt att implementeras i Värmdö kommun. Att lyssna på Karin Aaseby, när hon beskrev sina metoder och erfarenheter var verkligen inspirerande och imponerande på många sätt. Det stärker kunskapen om vår demokratis villkor och ger insikt i kommunal politisk vardag genom faktiskt och praktiskt agerande. Och inte minst viktigt, ger möjligheter till dialog mellan ungdomar och politiker, vilket betyder växelvis inflytande och samarbete.

Samtal som jag hade idag med kommuninnevånare handlade om utbildning. Vid en tillbakablick till 1950-60?-tal, när den så kallade yrkesskolan försvann, uttryckte de människor som pratade med mig, både förvåning och ilska över detta egendomliga och diskriminerande beslut. Alla skulle bli studenter oavsett läggning och lust.

Varför beslöt man att ”handens praktiska arbete” skulle vara mindre värt? Obegripligt, i ett Sverige dessutom hårt präglat av socialism.

De, personerna som jag talade med idag, betonade vikten av att man verkligen reformerar gymnasieskolan och stärker yrkesinriktade utbildningar, att ungdomar får utveckla praktiskt kunnande och kompetens i skolan, att man konsekvent och långsiktigt hjälper ungdomar ut i arbetslivet. Upprätta den hederliga gamla yrkesskolan i nya former igen!, var budskapet.

Detta är precis vad moderaterna presenterar i jobbmanifestet, förutom en aktiv politik att hjälpa människor i arbetslöshet till utbildning, nödvändiga omställningar och att hitta jobb. Allt kan inte göras samtidigt och på en gång. För året 2011 finns förslag färdiga att genomföras. De reformplaner ,som finns för mandatperioden i sin helhet, genomförs om det ekonomiska läget så medger. Det är långsiktigt ansvarsfull ekonomisk politik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: