stafettpinne, klimat och miljö

Så härligt framtidsinriktade dagar kan vara!

Idag hade FKB-beredningen sin avslutande sejour i Gustavsbergsteatern. Och vad är FKB?

Kommunfullmäktige tillsatte en beredning för två år sedan, med representanter för alla partier i fullmäktige, förutom tjänstemän, studerande och en och annan kompetens utifrån. Denna beredning fick till uppgift att ta fram bl.a. en vision för Värmdö 2030.

Det har varit mycket givande möten, som inneburit diskussioner, kompromisser – och ett riktigt bra resultat. Att allt som stipuleras inte kommer att kunna genomföras, det förstår nog var man. Att mycket mer kommer att behöva göras, som vi idag inte kan se, torde vara lika uppenbart. I akt och mening att bevara naturens rikedomar, i en frisk värld, för efterkommande.

Beredningens ordförande Hans Lindqvist överräckte en stafettpinne i glänsande aluminiumfolie till kommunfullmäktige, representerad av mig själv i egenskap av vice ordförande.  Vi förtroendevalda har nu fått uppgiften att föra arbetet vidare i ett gemensamt ansvar.

Vad kan en vanlig medborgare göra för att påverka kommunens klimat och miljöbeslut? Det finns många nivåer som man som enskild medborgare kan bidra genom. Allra enklast är kanske att tänka miljömässigt i de små stegen i vardagen, som vi alla kan räkna ut vilka de är. En annan väg är den politiska.  

Medborgare kan besöka kommunfullmäktige- och nämndmöten för att lyssna på debatter och höra vad som beslutas. Vill man påverka, kan man ta personlig  kontakt med politiker.

Är man gymnasieelev så finns snart ett  Ungdomsfullmäktige, som skall samarbeta med ungdomssamordnaren, olika nämnder och kommunala verksamheter och därigenom påverka och påverkas. Är man skolungdom finns Ungdomsting med liknande funktioner.

Hemsidor, facebook, anslagstavlor är informationskanaler för ytterligare dialog med medborgarna och en möjlighet att få förståelse för nödvändiga förändringar.

Karin Aaseby, lärare och Dennis Trouin, elev, avtackades med blommor för fantastiskt arbete i G2 gymnasiet.

Energibesparande: släng inte så mycket mat! Släck lampor! Sänk innetemperaturen någon grad!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: