Kulturskola som röstinfångare?

Ja, det kan man fråga sig. Kulturskola som infångare av röster – i valurnan. Är det vad som är tänkt, i miljöpartiets favör? Jag läste i veckans lokalblad, NVP, att miljöpartiet anser att den borgerliga Alliansen monterat ned Kulturskolan bit för bit. Mån det ? Det finns en verklighet också. Hur den ser ut vill jag relatera.

1941 fick Värmdö en Musikskola, sedan 2007 benämd Kulturskola. Min ( jag är ordförande i den nämnd som beställer verksamhet av Kulturskolan, vilken är en kommunal skola med obligatorisk och frivillig verksamhet) och Alliansens ambition är att Kulturskolan skall kunna nå och tillgodose barn och unga, i skolan och på fritiden, för att ge ingångar till eget skapande.

Eget skapande för individuell utveckling, för ökad självförståelse och för att locka fram det skapande och lekande i människan. Detta innebär en balansgång, var man måste hitta både arbetsformer och förhållningssätt, som möter de ungas intressen – och som möjliggör musikalisk och och kulturell mångfald. 

Idag är gränsen mellan konsumtion och produktion av kultur i det närmaste upplöst. På internet flödar tillgången. Till viss del står det i motsats till det egna skapandet.

Förändringstakten i dagens samhälle är snabb. Kärnverksamhet måste drivas i förändringsbenägna former, för att följa nationell och internationell utveckling.

Efter en mycket lång period, med  lång kö och utan ökning av antalet elever, som fått tillgång till undervisning, i den frivilliga undervisningen, har nämnden uppdragit åt kulturförvaltningen att utreda på vilket vis man kan korta köer och bredda undervisningen.

Resultatet så här långt visar, att det inte initialt är en utökning av budget (skattepengar) som behövs, utan bland annat ett kvalitativt utvecklande av kursplaner, verksamhetsbeskrivning, dokumentation och uppföljning av verksamheten.

Resultatet visar även på möjligheten att utöka verksamheten inom budgetram. Jag vill betona att det är viktigt att hänsyn tas till ungdomars val av instrument, liksom till möjligheter för det lokala amatörmusiklivet. Den traditionella ensembleverksamheten och professionella orkestrar skall också ha sitt livsrum.

Hänsynen till elevernas egna önskemål ligger i kulturskapandets egenvärde i sig, bortom politiken och kulturpolitiska mål.

Under det förra skolåret sjösattes ett nytt styrsystem med ersättningsnivåer per elev och undervisningstimmar.  När utvärderingen av detta är klar under höstterminen, tas ställning till hur utvecklingen av Kulturskolan skall gå vidare.

I akt och mening att för de skattekronor, som finns i nämndens budget ge bästa möjliga undervisning till så många elever som möjligt, med slutmål att alla elever skall kunna välja kulturskoleundervisning.

 Ja visst utvecklas kulturskolan under den borgerliga Alliansen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: