spårbil – framtidsprojekt ?

Det blev inte varmare till helgen som lovat. Det blev kallare. Riktigt höstrusk idag.

Varmare var det inne på coop. Där finns en s.k. spårbil uppställd. Den lockar många. Många provsitter den väldigt länge. En del passar på att använda den som tillfällig barnpassare och lämnar sina barn där, när de handlar.

Många frågor ställs av vardaglig art. Hur skall det fungera i praktiken för mig som vill resa? Vem skall betala? Vad kostar det ? Är det bestämt att Värmdö skall få en spårbil. Förklarande material, även i form av filmsnutt, finns. Den är framtagen i ett svensk-koreanskt samarbete. Kom och titta t.o.m.söndag!

Initierade kallar vagnen för ”bil”. Det stämmer inte i min associationsvärld. Det är mera en spårvagn. Det känns demonstrativt och agitativt att kalla vagnen ”bil”, ”bilen”. Som ett språkligt chikanerande av fenomenet bil. Fenomenet spårbil är inte nytt. Det fanns redan på slutet av 1970-talet i USA.

Som Framtidsprojekt tycker jag att detta är intressant. Men enligt min uppfattning, är det inte det, som Värmdö och världen behöver mest just nu. Vårt samhälle är uppbyggt till en mycket stor del av individuella, dagliga transporter. Kommunala kommunikationer fungerar inte särskilt bra i glesbygd. Värmdö är faktiskt glesbygd! Så nära Storstaden vi är.

Miljöproblemet är stort, men löses inte med spårbilar. Det dröjer för länge och är för dyrt. Jag kan inte se annat, än att de blir komplement i överskådlig tid. Men utställningen är illustrativ och trevlig och spårbilar har nog framtiden för sig. Måhända tar det inte alltför lång tid innan elektromagnetismen servar oss på detta sätt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: