möte med slovaker – ungdomsparlament

Att möta människor som arbetar med samma problemställningar som man själv, är vardagsmat. Det är nödvändigt och i många stycken med förutsägbart resultat och minst sagt ofta motigt på grund av oppositionens kontraproduktiva motstånd i eget syfte.

Att möta människor med annan bakgrund och annan samtidshistoria är desto mera lärorikt och fruktbart.

Jag fick i dag delta i ett möte med en delegation med deltagare från hela Slovakien. Ämnet var demokratiseringsprocesser och Karin Aaseby informerade om satsningen på  Ungdomsparlament. Med fanns också ungdomssekreteraren Marlene. Frågorna var många. Diskussionerna gick genom tolk. Inte för att man inte förstod engelska, men för ett bredare samtal.

Att i en så ung stat som Slovenien – de slapp det kommunistiska oket 1992 och med en så lång kulturhistoria bakom sig – bygga upp demokratiska institutioner för och med den idag unga generationen är, erfor jag, oerhört angeläget. Av skäl som till dels är de samma som i vår egen hemmamiljö.

Att i paussamtal igen få relaterat hur en så dramatisk vändning, som fallet av diktatur utvecklat sig under de tjugotalet år som gått sedan kommunismens järngrepp desarmerat sig självt  i ett historiskt oundvikligt förlopp, är nära nog ovärderligt. Glädjen över att för första gången i historien ha fått en kvinnlig premiärminister (för tre månader sedan) var uppenbarligen mycket stor!

Av delegaterna var 11 av femton kvinnor, de flesta unga, och 4 män. Jag hann aldrig få reda på om detta var en tillf’ällighet eller en tydlig tendens. Nämn inte Gudrun Schyman i detta sammanhang, en f.d. kommunist ! Det vore en schymf.

Man är på en veckas resa i Sverige,  till Värmdö och Mora för att lära och skapa kontakter. Jag frågade vad som fått dem att välja just Värmdö. Svar: på konferens 2009 mötte man vår förvaltningschef – fritid HÅ Antonsson, som presenterade vad vi under vårt borgerliga styre de senaste par åren arbetat med, när det gäller bl a. ungdomssatsningar och främjande av lokal demokrati. Det inspirerade till resan.

Inspektionen av Ungkulturcenter och arbetena som pågår där imponerade – inte minst på oss själva ! Min glädje över att vi i vår borgerliga mandat period klarat av att få detta till stånd gör mig  nästan gråtfärdig. Vilken julklapp till Värmdös ungdomar, när vi öppnar 4-5 november, enligt nuvarande plan.

Detta är en del av moderaternas envisa satsningar på ungdom, ungdomars vardag, ungdomars möjligheter att bara vara, ungdomars utvecklingsmöjligheter, ungdomars väg ut till arbete…och utvecklingsbart på många skilda sätt.

Lägg din röst på moderaterna. Vi behöver få fortsätta vårt arbete för Värmdös ungdom i samförstånd med och lära av medmänniskor med erfarenheter, som vi själva inte har, exempelvis i Slovakien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: