klok kille – bra argument – hopp för framtiden!

Träffade en ung kille idag. Jag tror han heter Oscar. Han är lång, smal och smidig vilket krävs för vissa jobb. I en arbetspaus visade han prov på ett smidigt intellekt också.

Han frågade mig vad jag menar att skillnaden mellan borgerligt och socialistiskt är generellt sett. Mitt svar blev som alltid, att den grundläggande ideologiska skillnaden, i förhållande till idén om hur en stat eller kommun skall fungera, är sättet man ser på förhållandet stat-medborgare, kommun-medborgare på.

För en socialist är medborgaren till för staten, för den borgerlige är staten till för medborgaren, enligt min uppfattning. Det är därför som de rödgröna satsar på bidrag. Staten skall sköta allt inklusive din ekonomi. Och de borgerliga satsar på jobb efter den enskildes förmåga, som alltid skall prövas, för ett liv i arbetsgemenskap.

Omhändertagandet i bidragsform har den socialistiska staten gjort så effektivt, att den pensionerat 140 personer om dagen i åratal. In i rätt fack. Sitt där resten av livet. Prisa den allsmäktiga socialiststaten, som bestämt att du inte duger. Resultat? Det passifiserar och isolerar, gör även att skattekakan blir så mycket mindre. Att det finns mindre att ge till dem, som inte kan läras in i nya jobb eller rehabiliteras, som måste ha sjukpension för sin försörjning.

Den borgerliga staten vill ge den enskilda medborgaren chansen att föra ett så aktivt liv som möjligt, utifrån de förutsättningar, som kan finnas. Skulle det fallera, är staten skyldig att träda till. Lika skyldig som staten är att låta varje enskild människa pröva att leva ett aktivt liv i vardaglig arbetsgemenskap  – efter förmåga!  Då blir skattekronorna flera till dem som inte kan – genom mera skatteintäkter.

Han frågade vad Värmdö vill med bostadspolitiken, vad moderaterna vill. Svaret blev inte någon överraskning för denna kloka ungdom. Han menade som jag, att Värmdös unika karaktär måste bevaras. Man skall inte få kunna bygga var som helst eller hur som helst. I en klusterkommun som Värmdö, har man goda chanser att förtäta de centrala platser som redan finns, som till ex Gustavsbergs centrum.

Dessutom finns det för få små lägenheter som ungdom vill och kan bo i. Främst ”kan”, av ekonomiska skäl. Blir det stort, blir det dyrt. Det finns för få hyreslägenheter, var vi rörande ense om. Och borgeligheten bygger och planerar att bygga mera. Att det tar tid var inget problem för denna ungdom att förstå, men så är han ju ute i ett konstruktivt arbetsliv i sin unga ålder. Han har sett, hört och lärt.

Klokskapen talade genom Oscar (?)  när han kom in på vatten och avlopp. Han talade gärna för enskilda avloppslösningar och mindre reningsanläggningar i lägen där kommunen inte kan satsa. Talade om den miljömässiga fördelen. Om ekonomisk bärbarhet.

Vi hade kunnat prata längre, men myggen gjorde sitt bästa för sin blodförsörjning. Det kan man inte klaga på dem för, däremot rädda sitt eget skinn. Och där försvann den kloke.

Glöm förresten inte bort att NATTVANDRA du också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: