främlingsfientlighet – nytt fenomen?

Skrev nyss på FB att man måste sluta symptomlindra, när det gäller en sedan decennier förfelad invandringspolitik. Det är hög tid att börja leta efter orsaker i stället. Orsaker till att så många valt att ge sin röst till ett parti vars huvudmission är att radikalt minska invandring och decimera antalet  invandrare som idag finns här.

Vi är alla invandrare under olika tidsepoker och olika strömningar. Ett tillflöde vad gäller många olika aspekter är i grunden positivt för framtiden. Det gäller vidgade perspektiv i allmänhet, tillskott i yrkeskunnande, vetenskapligt forskande, kulturella impulser, breddat befolkningsunderlag, ny arbetskraft, nya företagare,  mera litteratur, musik, konst…etc.

Tyvärr är mycket av detta slumrande kapaciteter, sedan dagens typ av invandring börjat ”ta fart” . För detta skall man inte klandra invandrarna, anser jag. I mycket har de fått felaktig information om, vad de är på väg till, råkat ut för falska förmedlare, samlats ihop i grupper som skall ”tas omhand”, förutom de rent mänskligt sett ohyggliga förhållanden, som förorsakat sökande efter en ny tillvaro, snart sagt varsom helst.

Att det idag innebär mångfasetterade och svårbemästrade problem, lönar sig föga att förneka. Ett av dem är framgången för ett invandrarfientligt parti i det nyligen genomgångna valet.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Hat, hämnd och avståndstagande  leder inte i rätt riktning. Skuldbeläggande och fördömande heller inte. Vi måste samtidigt förstå att det är en mänsklig instinkt att värna om sig och sitt, att det gäller både oss själva och de invandrande.

Vi vill gärna se oss som ett rikt och generöst land, som kan och vill ge en fristad till dem, som har det riktigt svårt. Då bör vi också ge dessa människor en fristad, för att de själva under våra lagar skall kunna bygga upp egna konstruktiva liv. Ge möjligheter, inte döma till evig passivitet undet bidragstagandets allmosepräglade utdelning.

Vi är som sagt alla invandrare. Det är bara tidsaspekten och det historiska flödet som skiljer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: