Arbetslinjen. Basta!

…där kom det!… tänkte gå ut i den svala oktoberförmiddagens bleka ljus…men så hejdades jag av Maria Eriksson.

Jag har som vanligt njutit av morgonens möte med min dagligen i brevlådan dumpade vän, sedan mer än ett halvt sekel. En vän som idag presenterade mig för Robert Burton. Bekantskapen kommer att roa mig länge, både roa och oroa. Men det var egentligen inte det, som fick mig att trycka på den röda elknappen och ge liv åt detta medium.

Det var Maria Eriksson. Jag gillar Bostongurka och förleddes av den gröna skönheten att kolla varför den inte kan ”vara huvudsaken”. Och så kom det, som tvang mig till tangenterna: …”sämre än vänsterns skattefinansierade solidaritet och millimeterrättvisa”…

I SvD söndag, ledare sid 7, resonerar ledarskribenten Maria Eriksson kring värderingar, som förknippas med den politiska vänstern contra högern. Hon säger:…”om den politiska vänstern förknippas med värderingar…som solidaritet, jämlikhet och rättvisa…förknippas högern med…Arbetslinjen?” och tycker att det är väl tamt att inte sikta ideologiskt högre.

Solidaritet, jämlikhet och rättvisa, har för mig sedan barnsben innefattat hat, hämnd och makthunger, från den politiska vänstern. Bärarna i sinnevärld och verklighet av nämnda begrepp har representerats av den borgerlighet, som tidigare kallades högern. Den borgerlighet som idag förknippas med arbetslinjen. Detta har den vardagliga verkligheten lärt mig, så även i nutid. 

Jag tror inte att ”borgerligheten glömt att det finns något som heter ideologi”. Alldeles tvärtom, men det finns ett men. Ett mycket segt och långdraget men, som legat som en våt filt över åsiktsregistret. Kalla det social rädsla för att inte vara socialist i ett Sverige, var socialismen infördes i ett oblodigt och långdraget förlopp. Kanske minns jag fel, när jag påstår att det var Sträng, som sade att socialismens triumf i Sverige skall firas i så små steg,  att det inte märks förrän efteråt. Så gick det också. Det är denna våta filt av rädsla för att avvika och därmed förlora sina medborgerliga möjligheter, som gjort att man instinktivt i decennier hukat, för att inte bli kallad racist eller högerspöke.

Det är inte så hemskt länge sedan, det gick alldeles väldigt åt pipan, när några inte bara (sic!) borgerliga valarbetare tog upp problemet, låt vara med mindre välbetänkta argument av det ruggigare slaget. Jag ser uppslutningen av väljare bakom sverigedemokraterna som ett resultat av denna rädsla.

Ingenting varar evigt, inte heller socialismens avidentifierande grepp om medborgarna. Jag ser faktiskt uppslutningen bakom sverigedemokraterna, som början på möjligheten att fritt diskutera invandring, anhöriginvandring, flyktingpolitik, en blåögd och förfelad invandringspolitik etc. utan att stämplas som just racist.

Det framgångsrika i att människor kan röra sig över gränser borde vara en väldigt tung och tydlig kunskap i detta land. Glöm till exempel inte de miljoner svenskar som rest över Atlanten, för att bygga upp en ny tillvaro, medeltidens lärlingsvandringar söderut i Europa, eller för den delen de invandrare som gjorde Gustavsbergs porslinsfabriks produktion möjlig.

Att se människors rörelser över gränser som argument för ökad bruttonationalprodukt eller lösningar på demografiska problem är vare sig rätt eller konstruktivt. Det är här arbetslinjen kommer in i bilden. Inget krångel med hela batteriet av utredningssveriges lösningar. Kort och gott, människor ska kunna ta hand om sig själva, kunna försörja sig själva och lösningen är jobb, arbete. Arbetslinjen. Basta!

Tack Maria Eriksson för den tankeväckande ledaren: ”Bostongurka kan ändå inte vara huvudsaken”!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: