ta seden dit man kommer – ungdomsting – kristendomen?

Varför gäller inte det längre:  att ta seden dit man kommer? Det är en urgammalt talesätt vari ligger mycken visdom och levnadskonst.  

Timmen är sen och tankarna korsar sina egna banor. Detta stora ämne tänker jag återkomma till i morgon.

Dagen kom och dagen gick. Den avslutades med ett möte i kommunhuset Skogsbo med styrgruppen för ungdomstinget. Fyra politiker och en tjänsteman samlades om  frågor som ställdes på tinget i våras. De har varit ute på en svarsrunda och många frågor har fått sina konkreta svar. Andra måste tas upp igen på kommande ungdomsting i november.

Den största och viktigaste frågan nu, handlar om elevrådens legitimitet och aktionsradie, om att få elevråden att fungera och elevernas representanter att bli del av en levande institution.

Till mötet kom en liten prinsessa, som i all stillhet åt, sov och lekte med en svart Briohund, som var en precis likadan Briohund, som jag själv lekte med som barn för minst hundra år sedan…hon hade med sig en grön bil också. Mitt uppe i den stressade överflödstid som vi lever i, är ändå allt är sig likt. Allt det som är väsentligt.

Väl hemkommen föll jag över en öppen tidningssida. Ett så vackert ansikte. Milt. Vemodigt. Sökande. Och så oändligt vackert. Så måste Nefertiti ha sett ut. Bilden står i brutal kontrast till texten vid sidan av. ”Knivskarp bild av ondskans banalitet”, det är rubriken på en recension av Magnus Eriksson, SvD. Bokens titel är ”Under lejonets blick”, författare Maaza Mengiste, etiopiska. Hon deltog i bokmässan i Göteborg sistlidna september. 

Det känns nödvändigt att läsa boken om politisk gestaltning av ett terrorvälde, om kommunistisk diktatur, om förföljelse av kristna, om ”alldagliga människor utan moralisk kärna som sveps med av tidens ondska”. 

En annan rubrik en annan dag faller genom min  hjärna, om att regeringen vill prioritera kristendomen. Naturligtvis måste man fråga vänsterledaren om vad han tycker och svaret är lika banalt som förväntat. Han tror att det handlar om köpslående, en känga åt KD. Man kan bara sucka. Vår kultur och historia handlar i hög grad om det kristna flertusenåriga kulturarvet. Man behöver inte vara aktivt troende för att omfamna arvet. Jag är nöjd med den tillträdda regeringens första beslut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: