Klubbslag – diagnosläge? Politiskt smink lossnar!

Missade med nöd och näppe rådjur på väg hem från Värmdö kommuns sista fullmäktige under gången mandatperiod. Det kom en skugga ur mörkret från Ösby. Genom min hjärna flög lika snabbt: ”kommer ett, kommer ett till”, som rådet lyder. Och det gjorde det. Jag hade bromsat rejält – och det räckte även till det lilla liv, som kom efter. Ack, så tacksam man är att slippa lemlästa ett djur. Det må finnas hur många för mycket som helst…det räknas inte i en sådan situation.

Men nu var det ju klubbslag,  jag ville säga något om. Kommunfullmäktiges ordförande har slagit klubban i bordet för sista gången under sistlidna fyra år. Förtjänstfullt har han lyft den och med pondus har han klubbat av. Välförtjänta blommor och tack utdelades!

Det skall bli intressant att erfara om den, som kollar etermedia systematiskt, ger mig upplysningen att nyss avgångne ordföranden  borde gå i psykoterapi. Det föreslås nämligen av en i kommunen förekommande person, om man låter klubban falla med en viss tyngd i bordet, vill säga. 

Denne  ”expert på området klubbpsykologi” rekommenderar behandling för den personlighetsfördärvande egenheten att åsamka omvärlden ett visst antal ljudvågor av honom misshaglig art. Det finns diagnoser och diagnoser. Och problem och problem. Jag ställer diagnosen: Kverulans med missnöjesexem i tankegången.

Alla har väl hört att ”vi har de politiker vi förtjänar”. Det kan gälla generellt. Dock, ingen regel utan undantag. Vi har en tid haft en eller ett par folkligt valda, som jag knappast anser att medborgarna förtjänar. Man kan undra, om vederbörande anser sig klokare och mer kapabla än övriga folkvalda, inom som utom sitt eget parti? Under senare delen av mandatperioden har man till synes fronderat i snart sagt varje fråga, som kan tänkas attrahera missnöjda medborgare till valurnan.

Praktfullt går man nu ut och demonstrerar sitt motstånd mot ett resultat man inte gillar. Resultatet av egna handlingar, att en allians är upplöst. Förmodligen utan att reflektera alltför grundligt över sin egna principer och tillvägagångssätt. Utan att reflektera över vad samarbete i god demokratisk anda innebär? Att en ny koalition bildats, är resultat av helt andra orsaker.

Utan att blygas hänvisar man till borgerligt tänkande över tid, väl vetandes? att Värmdö inte är i behov av önskedrömmar från gången tid, utan realpolitik i tider av hög arbetslöshet, internationell ekonomisk kris och stor oro för dito handelspolitisk kris. Realpolitik för medborgarnas bästa – inte för att ”sänka” kolleger och inge medborgare falska förhoppningar, typ: ”vi hade, om vi bara…vi kommer att, om vi bara…fått/får bestämma”.

Verkligheten visar, när det rosafärgade sminket ramlat av, sitt vanliga beigegrå ansikte. De, som bedårats av skimret, kommer snart nog att se vad verkligheten bakom det de röstat på, har för kulör. Människor i allmänhet är inte dumma. I dagens snabbt föränderliga samhälle, med en nog så trög substans att dra framåt, kan de betydande resurser, som våra skattemedel ger oss, bara användas på bästa möjliga sätt, i brett samförstånd och med stor kompromissvilja hos de folkvalda, som fått mandat att styra och fördela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: