Besvikelse färgar bedömningsförmåga?

Det är underligt hur besvikelse kan färga människors bedömningsförmåga och leda till alldeles felaktiga antaganden. Anonyma brev, om än avslutade med vänlig hälsning, bör inte besvaras enligt min mening, eftersom personer, som framträder i anonymitet, inte vill stå för sina åsikter och uttalanden.

Att generellt kommentera yttringar i den omvärld man befinner sig i, syns mig däremot meningsfyllt.

När beslut, av en art som visar sig problematisk ur medborgares ögon, har tagits och samtal, insändare, debatter, avlöser varandra för att informera, diskutera och komma vidare – och dock icke ger önskade lösningar för endera parten, infinner sig lätt besvikelse och kamplust. Därtill ofta en slags enögdhet, som gör att man tolkar allehanda yttringar och företeelser i sin omgivning, som exponenter för just detta enda problem, som engagerar just dem. Det är förståeligt i och för sig. Dock icke konstruktivt i längden.

De uppgifter som en mellanstor kommun har att lösa, är beroende av många sig motsägande faktorer. Besvärliga förhandlingar utmynnar ibland i komplicerade beslut. Det säger sig självt, att alla inte alltid kan bejaka tagna beslut. Någonstans skall besvikelse och missmod tas ut. Man letar efter syndabockar och finner kanske lämpliga offer. Vilket inte betyder, att de utpekade i verkligheten är vare sig offer eller syndabockar.

 Det finns kallt beräknande människor, som utnyttjar besvikna människor i egna syften. Det framgår inte alltid i kristallklar belysning, att outtalade intressen för egen vinning är drivkraften – förrän längre tid förrunnit.

I vår kommun har ett särdeles segslitet ärende förekommit. Ett ärende var en grupp boende varit starkt engagerade i ärendets gång och resultat . Man har oroat sig med all rätt. Man har haft att genomlida oönskade förändringar, ställas inför en verklighet som man inte hade räknat med. Detta har bl. a. givit upphov till politiska fronderingar av ej konstruktiv art.

Många har engagerat sig i ärendet, dock i det stora hela, ett fåtal. Den politiska vardagen är så fylld av uppgifter på olika nivåer, att tid och uppdrag inte finns för engagemang hos den politiska församlingen, i sin helhet, i alla stora frågor. I fall som rör eller tangerar det politiska uppdraget söks information. Om det finns möjlighet att påverka beslut i en riktning som vederbörande anser vara möjlig, så prövas givetvis den vägen. Vilket inte är detsamma som ändrat beslut.

Tolkningar som gjorts eller görs av politiska eller personliga uttalanden, kan endasts stå för uttolkarens-uttolkarnas egna tankekomplex och associationvärldar, så länge detta sker i kretsar slutna för den vars tankar man tagit del av, direkt eller via ombud.

Citat av uttalanden kan användas som information, utan att talaren är av samma mening. Det är ingen nyhet, men ett faktum värt betänka. För den, som kan och vill frigöra sig från ett enda speciellt ärende, står det givetvis klart att det finns mångfaldiga fenomen och händelser som beröres i etern, med helt andra adressater än just man själv, om än aldrig så engagerad som medborgare. Helt andra adressater än den egna intressesfären och egna samhällskretsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: