Vietnam – Sverige i samarbete sedan1969

Svenska ambassaden i Hanoi läggs ner. Om jag inte minns fel, var Sverige det första västliga land, som öppnade ambassad där 1969. Många svenska skattekronor har i 40 år hjälpt till att  bygga upp ett ofantligt härjat land och en svårt ansatt befolkning. Har det ensidigt gynnat Vietnam, som idag  kan beskrivas som en  kommunisktiskt styrd stat med marknadsekonomi? Det finns bara ett svar på frågan: nej. Självklart har det varit av växande betydelse även för Sverige, svenskt näringsliv, svensk ekonomi och svenskt inflytande utanför landets gränser. 

Fyra decenniers uppbyggnad av företag och organisationer i Vietnam har burit frukt, frukter som riskerar att förfaras av kortsiktig obetänksamhet i det inhemska politiska spelet, för att inte, som Carl Bildt uttrycker sig SvD, säga: ”Strategisk dårskap…”.

Frukter som inte ätes direkt, men väl har betydelse för vad Sverige i framtiden kan skörda i den globala värld , som vi är helt beroende av. Frukter som finns att skörda i en del av världen var  den ekonomiska tillväxten är mycket stor. 

Vi raserar grunder för fast rotade rutiner och  relationer. Vi tappar ett viktigt fotfäste  i den del av världen som går under rubriker som: ”Tillväxtens allra grönaste grenar bäddar för en ny maktbalans i den globala ekonomin”, ”Kassakon i öst lyfter verkstad”, ”Maktfaktorn AB Kina ett politiskt mirakel”, rubriker i SvD senaste tiden. Samtidigt som exempelvis Rolf Gustavsson skriver i SvD: ”Europas stabilitet inte längre given…ingenting garanterar att vi i Europa om tio år har kvar vårt hyggliga välstånd”.   

Jag gitter inte lyss till socialisters med medspelares falska spel, samma andas barn, som under senaste mandatperioden utgjutit sig i de mest obegripliga  utfall i form av protokollsanteckningar efter nämndmöten i vår avlägsna utpost i det, som en gång kallades Ultima Thule. Vilket vi åter riskerar att bli, om vi inte bevakar våra intressen i omvärlden bättre än att slå undan benen för oss själva.

STÄNG INTE AMBASSADEN I HANOI, VIETNAM!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: