kommunfullmäktige – tvistande om påvens skägg?

Så har då kommunen begått ett andra kommunfullmäktige år 2011. Under onsdagskvällen satt ledamöterna bänkade i Gustavsberg mellan klockan sex och tio, planenligt och i god ordning. Efter ett antal frågor, interpellationer och beslutsärenden kom vi till punkt nr 13 på dagordningen.

Rubriken löd ”Svar på motion om tyst asfalt”. Motionen var skriven 11.12.2006, alltså för dryga fyra år sedan. Mycket händer under fyra år i en kommun i så stark tillväxt som Värmdö, vilket bl.a. kan göra att en del motioner får vänta länge på behandling i kommunfullmäktige. Så med denna.

Kommunstyrelsen hade föreslagit att motionens tre att-satser (förslag på åtgärder att genomföra i kommunen) skulle bifallas. Diskussion uppkommer om  den tredje och det olämpliga i att på enskilda vägar ställa samma krav om tyst asfalt som på kommunalt ägda…varvid den miljöpartist, som skrivit motionen förklarar (ej ordagrant) att hon 2006 var så ny i miljö- och kommunpolitiken, att hon inte förstod bättre än det föreslagna och att man bör ta bort hela att-satsen. Glasklart! Utan omsvep! Och konstruktivt  – som alltid!

Vad händer? Detta godtas inte av oppositionen, socialdemokraterna, vänstern och centerpartiet, som sätter igång ett mer än timslångt, fullkomligt meningslöst springande av och an till talarstolen, med det ena mera krystade förslaget än det förra.

Fullmäktiges ordförande tar tålmodigt emot det ena gula pappret efter det andra med nya förslag och vändningar på, hur man kan göra affär av ingenting. Vad slags maror är det som rider människor? Och driver dem från sans, samling och sunt förnuft. Medan motionären, hedervärda människa!,  gång efter annan upprepar sitt budskap, som inte en femåring kunde missa.

Alltmedan världen brinner, temperaturen stiger och tiden går. Man inte ens tvistar om påvens skägg. Man bränner det och med det sin egen trovärdighet i den brasan.

Kom att tänka på en dikt av Carl Snoilsky: Svarta svanor.

Svarta svanor, svarta svanor glida som i sorgetåg – leta sjunkna solars skimmer i den nattligt dunkla våg.

Mörkt, liksom i eld förkolnad, är den rika fjäderskrud – näbben, stum i blodig purpur, ännu bär om branden bud.

Vita svanor tamt i vassen kryssa efter gunst och bröd – ut på djupet svarta svanor, ut, I barn av natt och glöd!

Kommunalskatten bör sänkas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: