bra introduktion – Ylva Sjögren, socialchef Värmdö

För min del tyckte jag att det var utmärkt med socialchefen Ylva Sjögrens avstamp i det första decenniet på 2000-talet. Alltså en kort tillbakablick genom siffror, som belyste det allmänna läget nationellt, i hennes punkt på programmet under den inledande konferensen för majoritet och opposition inför den nya mandatperioden i Värmdö kommun.

Som introduktion till politiker, som är nya för denna mandatperiod eller i sociala frågor och som kommer att beröras av eller arbeta direkt med de problemkomplex, som ingår i socialnämndens arbetsområde, välkomnar jag upplägget med en utgångspunkt att relatera Värmdös nuvarande problematik emot, siffermässigt som resonemangsmässigt. Avstamp ur verkligheten som bas. Detta sagt utan att veta socialchefens bevekelsegrunder inför anförandet.

Rubriken löd: Socialtjänstens utmaningar, inte: Socialtjänstens nuläge lokalt. Att från bänkraderna ”hugga in” med kommentarer och irrelevanta puffar för egen del, innan man hört till punkt eller åtminstone kommit halvvägs i föredraget,  blir mest ägnat att irritera.

Socialchefen belyste en del av de svåra problem, vi har att arbeta med i kommunen. Stora utmaningar som handlar om problem med ursprung i bl.a. missbruk av narkotika-alkohol, kriminalitet och självmord bland barn-ungdomar. Inget särskiljande för vår kommun, utan generella problem nationellt som internationellt sett. Däremot ett stort problem relaterat till att vi är en ”extremt talrik barn-ungdomskommun”, sett till åldersfördelningen bland medborgarna i kommunen – tydligt avläsbart i budget.

Jag ser fram emot det kommande samarbetet med politiska vad- och tjänstemanna hur- frågor i socialnämnden. Lyhördhet, samarbete och breda uppgörelser bör vara bärande begrepp, som kan föra framåt. Allt med klart minne av att vi har våra politiska mandat från medborgarna. Punkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: