Socialnämnden i Värmdö – premiär: Ylva Sjögren

Mitt politiska liv, som utböling på västkanten och från östra sidan av vårt långa land, började faktiskt en gång i en fjärran forntid i Socialnämnden 4:e distriktet i Karlstad. Jag både värvades  till moderaterna och infördes i nämnden av min mentor Monica Elgh. Det blev många, långa, härliga års gemenskap i politiken, i partiförening, kommun och landsting, även om uppdragen förde oss i olika riktningar nu och då.

Nu är jag tillbaka i Socialnämnden – i Värmdö kommun – och novis. Mandatperiodens första möte hölls igår, tisdag kväll 01.02. Formalia trampades igenom rutinmässigt. Inga ärenden orsakade debatt. Det tog inte ens två timmar. Så enkelt blir det inte i fortsättningen. Myndighetsutövning enligt lagar och förordningar kräver sitt av kloka beslut, efter en kunnig förvaltningens väl preparerade förslag. Förslag som majoritet och opposition inte alltid har samma mening om, trots att alla vill medborgarnas väl, frivilliga åtagande inte att förringa.

Innan vi var väl bänkade i Skogsbos stora sal, Kanholmsfjärden, hade vi mötts på ett seminarium i gamla landstingshuset i Gustavsberg under tre produktiva timmar.

Där fick jag till min glädje möta Carin Blomberg igen. Jag trodde att hon hade skuddat Värmdös jord av sina fötter för länge sedan. Och lite roliga hemlandstoner är det allt, när man hör en ”degerförsching” svinga tungan i ett annat ideom än det östsvenska, Fredrik Nornberg var eftermiddagens andra ledare av ett ”Måletableringsseminarium”.

Varför är vi här, löd den inledande frågan. Svar: Diskussioner kring de mål, som visar inriktningen under den nya mandatperioden, skulle leda vidare till tankar kring de effektmål och indikatorer för budgetåret 2011, som skall presenteras en i detaljplan snarligen. Allt till ledning för arbetsutskottets kommande förslag, som nämnden skall besluta om.

För mig och andra, gamla som nya i nämnden, var detta både intressant och informerande. Presentation av verksamhet, spelregler, definitioner liksom diskussion om vad resultatstyrning måtte innebära, är inte bara bra, utan direkt nödvändigt. 

Förslagen var många i de tre grupper, som arbetade med effektmål. En del exakt presenterade och andra mera svävande. Skrattsalvor och himlande med de okulära organen utlöstes av förslaget Bygg Bostäder. Det skulle nu inte förstås i exakt betydelse. Det var en indikation på och vägledning in i ett stort problemkomplex, som handlar om att inte ha någonstans att bo.  Vitt skilda orsaker ligger bakom bostadslöshet, däribland svår dramatik med livsavgörande konsekvenser. Jag går inte närmare in på det här. Det kan var och en med båda fötterna på kommunjorden räkna ut själv.

Att möta Värmdö kommuns nya socialchef  Ylva Sjögren var givande och bådar gott. Förståelsen för och kunskapen om vad som innefattas i en socialnämnds aktionsradie, liksom känsligheten för medmänniskan lyste förtroendeingivande igenom. Enligt min spontana känsla.

Även om arbetet i en socialnämnd är svårt, inte minst ekonomiskt i tider var anslag måste bantas, frånsett myndighetsutövande, tror jag att  konstruktiv resultatstyrning kommer att leda framåt till kommuninnevånarnas och skattebetalarnas fromma.

Det betyder inte,  att man inte bör sträva efter att sänka kommunalskatten under mandatperioden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: