”på muggen med Kjell Lööw”

Vi satt på muggen – bildlikt  – såg på muggar, hörde om muggar – intresset trängde på. Fullsatt,  en del fick inte ens sitta. Knäpptysta satt  lyssnarskaror, när det förelästes om Muggar och ställ, en berättelse om Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik.

”Boksläpp” var titeln på kvällens föreläsning på Porslinsmuséet i Gustavsberg. Intressant referat av författaren till boken Muggar och ställ följdes av minnesbilder om industridesign, framtiden för den nya porslinsfabriken 2013 och redogörelse om sanitära förhållanden i Västafrika.

Vi har ett stort och viktigt kulturarv att förvalta. Medborgarnas egendom och än viktigare: kulturhistoria, som inte får försvinna, som måste levandegöras om och om igen. Som måste väl förvaltas av kommunen genom ansvarstagande och förståelse för vad detta museum, Porslinsmuséet i Gustavsberg, betyder i historiebevarande hänseende. Museichefen Kjell Lööw gör bästa möjliga av förutsättningarna.

En film, nog så lärorik för dagens unga människor, som själva inte har praktisk erfarenhet av forna tiders sanitära problem i Sverige, visas i en kort och illustrativ filmsnutt.

Jag missar aldrig chansen, att en gång till, titta på de fenomenala porslinspjäser, som visas på andra våningen. Man blir stum. Vilken kunskap. Vilka begåvningar. Vilket slit.

Jag kommer att vrida på vattnet extra många gånger i fjällstugan i år! Janne Landqvist har designat våra röda och blå kranar, som fungerat perfekt, för alla storlekar på händer, i hur många år som helst. Och som jag i decennier gillat toaplastlocken, som bara dras upp och slängs i duschen! Jag har dem överallt.

Jag älskar muséets logo, urnan som är ett  ”g”. Midvinterkvällens köld var -5 grader, när jag gick därifrån. Och stjärnorna tindrade klara både ute och inne.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: