Hjärnspöken, finns dom?

Hjärnspöken, vad är det? Är det ett bekvämt sätt att kasta ut ogrundade påståenden lite hur som helst i etern, för att främja egna syften och misstänkliggöra andra? (För säkerhets skull vill jag påpeka, att jag till ingen del har kunskapen att uttala mig vetenskapligt medicinskt om ”hjärnspöken”.)

Kan så vara. I alla fall får man det intrycket, när man läser bloggar och andra inlägg i etern. Särskilt om man har förstahandsuppgifter om läget till hands. Man låtsas förstå något på ett sätt, som gagnar egna syften. Man tolkar in egennyttiga betydelser. Somme tider tycks det också vara att skaffa sig en orsak för att  få skriva, ett fabulerande för skrivandets skull. Hjärnspöken. Tyvärr inte lika rara som Lilla Spöket Laban.

Att alltid tolka andras uttalanden helt i enlighet med talarens intentioner, är förstås inte möjligt. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, säger talesättet. Sådant förstår nog de flesta. Men steget därifrån är långt, till att man bedrägligt lägger sina egna ord i andras mun. De snabba vinster man gör på sådana handlingar, kan smaka sött och gott i förstone, men kan i längden ge en besk eftersmak.

Man skall inte underskatta sina medmänniskors bedömningsförmåga. Jag gillar det norska talesättet: ”efter den söte klö, kommer den sure svi” (skrivet i talspråksform). Hjärnspöken, visst finns dom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: