lagledare juholt vald – lugn i lägret?

Lugn i lägret? Knappast. Är den nye sosseledaren den han ger intryck av att vara? Den som kan samla folket under sig och fånga in gamla tillskyndare i fållan, genom tal om solidaritet, jämlikhet och andra allmänna begrepp och slagord som rört socialistiska hjärtan i decennier. Och samtidigt attrahera det nyare gardet med mera specialiserade och ändå globala perspektiv?

Jag har, som väl de flesta, hört och läst vad som skrivits de senaste dagarna om den nye partiledaren. Är detta en ulv i fårakläder? Det är min undran. Någon tillbakablickare tror jag inte att han visar sig vara. 

Frågor man ställer sig: hur hantera alla spridda viljor? Hur driva fram kompromisser utan att alltför många känner sig som offer? Kommer dominans eller kompromissvilja att prägla ledarskapet? Oavsett vilket, tror jag att den politiska  debatten kommer att ta en livligare vändning än hittills. Det är att välkomna. Alliansen kommer att få anledningar att vässa klorna.

Om genomslag kommer att märkas i den kommunala politiska debatten återstår att se. Exempelvis kommer nog argumenten för en sänkning av kommunalskatten under mandatperioden förmodligen att få skärpas, trots den röda oppositionens tal om nödvändigheten av detta inför valet 2010. För egen del anser jag att en femtioöring nedåt är ett måste. 

Det har hittills sagts mycket om hur den nye S-ledaren ter sig som humorist, energiknippe etc. Kommer folk att lyssna på vad han verkligen säger eller kommer känslan för ledaren  att avgöra i sakfrågor? Den som lever får se. På lugn i lägren tror vi icke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: