bra beslut i socialnämnden idag!

När snöandet idag övergått i ett lite kyligt vårduggande, hade socialnämnden sitt marsmöte i Skogsbo, kommunhuset på Värmdö.

Ett viktigt beslut togs i nämnden. Ett i allra högsta grad efterlängtat beslut. Under ledning av vår nya socialchef Ylva Sjögren har man arbetat fram ”förslag till en ny modell för biståndsbedömning av hemtjänstinsatser samt fastställande av peng till hemtjänstutövare”.

Vad betyder detta? Helt kort kan man svara: en ordning var skattebetalarnas pengar kommer till mycket, mycket större nytta än tidigare. Detta ger bättre möjligheter att ta hjälp och ge hjälp i form av välfärdstjänster i kommunen. Det arbete som tjänstemännen gjort efter önskan och begäran av nämndens politiker, kunde vi utan vidare besluta om.

Det vill säga Koalitionen beslöt! Oppositionen deltog inte i beslutet.

Olika åsikter kan man ha och det skall respekteras, men jag har svårt att förstå, att man inte vill delta i ett beslut, som i så hög grad gynnar alla dem det gäller. Som ger ett överskådligt system, som KAN och skall utvärderas – och som kan justeras vid behov.  

Några exempel på beslut: biståndsbedömda insatser tidsätts, serviceinsatser ges som förenklat bistånd, social ledsagning är ny insats, s.k. bomtid börjar ersättas, ersättningssystemet för hemtjänstutövare uppräknas…

Social ledsagning definieras så här: …kan bestå i att ledsaga personer till och från kulturevenemang, gå och fika, köpa kläder…ett komplement till insatsen promenad.

Funktioner som inte hör hemma i en socialnämnd läggs över på relevanta instanser i kommunen, med bifall av hela nämnden, efter en föredömligt redig föredragning av Karin Jöback. Hon visade att man kan få fram sitt budskap, även om tekniken strejkar. Det handlade om förstahandskontrakt till bostad för invandrare.

Mörkret hade lagt sig för länge sedan, när klubban föll för hemfärd. Tredje katten fick en extraranson i skålen och verkade väldigt nöjd den också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: