hemmaplanslösningar för verksamhetslokaler

Hemmaplanslösningar för verksamhetslokaler, vad är det?

Svar 1: absolut nödvändigt för att kommunen genom socialnämnden skall kunna fullgöra sina plikter gentemot medborgarna utan betydande tillskott till beviljad budget.

Svar 2: det har varit nödvändigt länge, men finanskriser och svårigheter att få fram lokaler i en snabbväxande kommun som Värmdö komplicerar situationen och fördröjer problemets lösning.

Svar 3: Det ljusnar vid horisonten för hemmaplanslösningar. D.v.s. planförslag finns för att omdana och förtäta centrala Gustavsberg med bostäder och SERVICEFUNKTIONER. Funktioner som behövs: gruppbostäder för vuxna med funktionsnedsättningar även psykiatriska, korttidshem för barn och ungdomar, små hyreslägenheter, gruppbostadslösningar i hyreshus och ungdomsbostäder… Detta kan inte bli en realitet förrän om flertalet år.

Svar 4: egna tankar kring problematiken: den som läser dagens NVP kan informera sig om att Värmdö kommun äger tio studentlägenheter i Nacka Kyrkby sedan 1978. Med syfte att underlätta skolgången för Värmdös skärgårdselever. Tiden har gått vidare och utvecklingen med den. Inga studenter bor där och renoveringsbehovet är akut. Värmdö kommun väljer att sälja lägenheterna och kolla behovet av studentlägenheter på Värmdö. Gott så. Ett slags hemtagning alltså.   

Det som, både av mänskliga och ekonomiska skäl, också måste tas  hem, är de placeringar som görs i andra kommuner genom socialnämnden. Det är en börda för dem det gäller att vara långt borta från sin egen miljö och familj. Det är en svårbemästrad ekonomisk situation för socialnämnden och därmed en börda för skattebetalarna. Hemtagning krävs alltså – i nutid.  Givetvis jobbar Värmdö kommun för detta.

Prioriteringar är alltid nödvändiga och sällan lätta att göra. Jag vet vad jag ger prio ett i nuläget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: