bostadsbristen ett gammalt problem

Skrev ett svar på en kommentar från ”Laban” på gårdagens inlägg om debatt om bostadsköer. Efter en lång sommars uppehåll glömde jag att kolla var svaret egentligen hamnar. Därför några ord här, om det stora, svåra problem som heter bostadskö för unga medborgare.

Bostadskö är inget nytt problem. Under det gångna århundradets mitt var väntetiden i bostadskön i Stockholm många decennier lång. Socialdemokratiskt förstatligande och statens ambitioner att styra alla medborgares liv in i samma mönster och fålla, låste bostadsmarknaden med dramatiska effekter, vars sviter vi ännu lider av, även i de så kallade kranskommunerna, varav Värmdö är en.

Vi har en lång bostadskö som kan bedömas på olika sätt. Hur man än vänder på saken, så har vi en kö, som är alldeles för lång. Man skulle vilja svinga trollspöet och ge alla unga vuxna egen bostad direkt…

Många förslag har faktiskt lagts under förra mandatperioden, för att få fram billiga ungdomsbostäder, till och med av tillfällig art, likaväl som genom rotation i bostadsbeståndet och nya uthyrningsmöjligheter.

Förslagen löser inte problemet på det stora hela. Det måste byggas nytt, måste byggas hyresbostäder, måste byggas till i slutändan rimliga hyreskostnader. Jag upprepar inte här ”Labans” argument. Jag håller med, till medborgare och arbetstagare, alla åldrar och kapaciteter, måste bostäder finnas var jobben finns.

Personligen anser jag dock att en kommun inte generellt skall vara fastighetsägare och byggherre, undantages särskilda behov. Stat och kommun skall ge möjligheter och främja människors initiativ- och utvecklingspotential, det kan sägas en gång till.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: