budgettider i socialnämnden

I senaste NVP skriver Anders Milde, som förresten kommer från trakter som jag känner till, tankar om pengar, politiker och budget.

”Indragen ventilation – säkert kristecken”, skriver han. Jag blir inte klok på, om Milde bara kom på ett roligt sätt att beskriva problemet skattesänkning kontra budgetanslag. Eller om det är någon självklar underförstådd hänsyftning, som alla utom jag själv förstår.

Ventilerar gör man, annars dör man. Det var inte ett försök att vara rolig, utan bara ett kallt konstaterande. Ventilerar häftigt gör man vid ansträngning eller särskild upprördhet. Ventilerar dåligt gör man om man har problem av bl a sjukdomsart.

Kan det vara den senare sortens ventilation, som åsyftas eller befaras? I så fall kan jag konstatera, att vad gäller de delar av kommunen, som jag har närmare kunskap om, är ventilationen ganska normal.  Ingen svår kris alltså. Med reservation för, att det internationella finansläget och en eventuell eurokollaps, kan överraska.

Vara hur det vara vill med Mildes ventilationssystem som måste vänta. Det är inte lätt att lägga en budget i en socialnämnd idag.

Socialnämnden i Värmdö kommun har haft ett informationsmöte med nämndens ledamöter och tjänstemän, med anledning av den budget för 2012 som föreslås. Den nämnd finns nog inte, som aldrig skulle önska mera skattemedel. Det gäller i hög grad även socialnämnden. Personligen känner jag oro över de neddragningar, som tjänstemännen ser sig nödgade att föreslå. Särskilt om det drabbar ungdom, funktionsnedsatta eller psykiskt belastade medborgare.

Är det ekonomiska läget i kommunen allvarligt? Ser vi järtecken i skyn stavade kris? Vilket var läget när vi gick in i nuvarande mandatpereiod?

Alliansen arbetade sig under förra mandatperioden igenom ett hårt besparingsprogram, för att komma ned till en realistisk ekonomisk basnivå. Alla måste bidra och bra resultat uppnåddes. Den internationella finanskrisen lade en ganska ogenomskådbar dimma över den såväl kommunala som globala ekonomin, samtidigt som den imaginära dimman lättade betydligt, vid tanken på hur läget varit utan den ekonomiskt strama politik som vi genomförde.  Normal ventilation alltså.

Visst blinkande Mildes högst-skatt-i-länet-lampa irriterande åt Alliansens ambitioner att sänka skatten. Men prio ett var faktiskt att få god ordning på kommunens ekonomi. Den nuvarande koalitionen har beslutat att sänka kommunalskatten med små femton öre. Det kan tyckas som ett slag i luften. Lamporna blinkar fortfarande, om än svagare. Det få örena handlar om att visa ambitionen att anträda resan mot ett skatteläge i paritet med de flesta andra kommuner i Stockholmsområdet.

Peka finger den som vill. Jag säger i så fall att Rom byggdes inte på en dag. Skryt med skattesänkningar är vulgärt, det har Milde rätt i. Jag tror personligen inte, att en sänkning medför problem med kommunkroppens ventilation. Allt kan naturligtvis  diskuteras om läge, som man inte kunnat förutse, uppstår.

Fram till att socialnämnden skall besluta om sin budget strax före julhelgen, kommer det givetvis att diskuteras och övervägas, att talas konsekvenser och omprioriteringar.

Jag skall här inte föregripa dessa diskussioner. Klart vill jag ändå uttrycka min personliga uppfattning, att polarna bedriver en betydelsefull verksamhet med engagerade ungdomar. En kommentar i NVP gick ut på, att politikerna reagerade med förvåning och tissel, när polarna kom till fullmäktige. Så icke i mina led.  Varhelst polarna syns gläds man över det.

Och förresten, det stora både tidsmässigt och psykiskt belastande och betungande arbete, som utförs av socialtjänstens tjänstemän under ledning av vår nya socialchef, hyser jag både beundran och tacksamhet för.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: