riksdag och kommunfullmäktige maktlösa? Svar nej!

Är riksdag och kommunfullmäktige maktlösa institutioner, likt transportörer åt andra maktägare?

Detta är en problematik –  mycket intressantare än fullmäktigeledamöters eventuella ekonomiska förkovran – värd att ägna sin tid åt. Ett problem kring maktutövande och legitimitet, som upptagit våra kulturkretsar sedan antiken.

Jag läser alltsåSvD och  Ann-Marie Pålssons replik på Mats Johanssons kritik, ”Reducera inte riksdagsledamöterna till marknadsförare”.

Jag har inte läst Pålssons bok och heller inte diskuterat problematiken personligen med Pålsson. Jag har tagit del av Johanssons kritik nyligen. Pålsson skriver i repliken idag, att hon inte tillhör den grupp, som vill låta riksdagen…”få sin maktlöshet kodifierad” och röna ”samma öde som monarkin”. Pålsson vill att arbetet i riksdagen skall svara mot grundlagens ”All offentlig makt utgår från folket”, vilket hon uppenbarligen inte tycker att den gör.

Det förefaller mig som om Pålsson drömmer om absolut demokrati, var alla medborgares röster avhöres. Det skall inte vara en särskilt medborgarrik stat eller kommun för att det skall fungera. I en representativ demokrati som vår, både i riksdag och kommun, föregår flertalets samstämmiga bedömningar beslut. Passar inte kostymen så finns alternativa klädnader. Vilken också Pålsson valt.

Här på Värmdö har vi visst ”knapptryckare”. Hur annars få det hela att fungera? En problemställning finns och beslut om agerande skall tas. Vad gör man då? I alla fall i mina led diskuteras på olika nivåer och i olika konstellationer, tills man ser den lösning, som de flesta anser bäst, eller den som bör väljas till att börja med. Självklart är inte alla tillfullo av samma åsikt. Självklart kan den interna kritiken vara hård och tvivlet likaså. Självklart sänder man ibland ut försöksballonger för att kolla av vad omvärlden anser. Lika självklart får enskilda ledamöter böja sig och därmed foga sig i majoritetstänkandet.

Systematiken är lika enkel som självklar, som i vilken familj som helst. Makten som folket har att utöva, ser vi vid riksdags- som kommunalval, numera vart fjärde år.

Mig förefaller Pålssons replik, som en slags bortförklaring efter tråkiga påhopp på tidigare kolleger i ett system, som trots brister, ändå är det bästa världen kunnat ställa upp med sedan antiken. Och som millioner människor offrar sina liv för att iståndsätta.

Och visst kan man i och för sig beteckna politiker (knapptryckarkompaniet) som förmedlare (transportörer) av folkets vilja i positiv bemärkelse!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: