politisk broiler rökt eller?

”Politiker måste inte likna folket” är rubriken på en artikel av Leif Lewin, icke obekant professor i statskunskap. För den som är intresserad: läs SvD Brännpunkt 120112. – ser ut som ett taxianropsnummer och skjuts får man, beroende på vilken åsikt man förfäktar.

Politisk broiler, det är en som gått ur skolan och via politiska ungdomsförbund vidare in i politiken, för att där fullborda sin livsgärning, mer eller mindre avskild från den vardagligt levande verkligheten. Broilern har visserligen ofta utbildning och arbetslivserfarenhet från kortare perioder, men en usel representant för dem han fått mandat av, är han. Så här lever inte de flesta och han skall ju vara en spegelbild av och likna den gemene medborgaren.

En ickebroiler i politiken är den som har utbildning, oavsett vilken och gedigen arbetslivsarfarenhet. Är en god representant för dem som givit det politiska mandatet. Han liknar dem. Han är en spegelbild. Han har sett vardagen i vitögat i sitt jobb i umgänge med de vanliga dödliga och är precis som de.

Är då broilern rökt som politiker och ickebroilern en rätt för medborgarna att spisa i god tro?

Kan den så kallade broilern inte vara anrättad med ingredienser som förtroende, lyssnade, ansvar, beslutsförmåga, hederlighet, personlig kompetens för de uppgifter man åtar sig, klokskap, energi och arbetsvilja? Retorisk fråga, naturligtvis kan han det.

Jag anser personligen, vilket säkert framgår, att politiker inte måste vara spegelbilder av medborgarna – vilka skall ha möjlighet att välja de politiker som de har förtroende för och avsätta om förtroendet försvunnit, så som i vårt västerländska demokratiska system.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: