”Super-Mario” och ”Super-Göran”

Att läsa SvD är nästan jobbigt. Det går inte en dag, utan att man vill kommentera, men så kommer hela vardagens alla bekymmer och förtretligheter och stjäl minuterna. Ibland är tankarna så ihärdiga, att det blir nattens ”mulm og mörke”, som svävar över kalufsen.

Idag var det en artikel om Italiens nya situation under Mario Monti. Det slog mig, att artikeln i stora delar påminner starkt om våra moderata diskussioner och tankar vid förra mandatperiodens ingång. I alla fall sett utifrån min horisont.

Italien har ”Super-Mario” Monti (MM)  vi hade ”Super-Göran” Johansson (GJ),  vår moderate finansansvarige.

MM tänker tyskt enligt honom själv, skriver Tomas Lundin i SvD liksom att italienarna svalde hans första krismedicin utan större protester. Hur det är med MM:s politiska klimat idag, kan inte jag bedöma.

I Värmdö var det kärvt under förra mandatperioden, med rö(S)tfiskande fäktningar i stället för samarbete över de ideologiska gränserna, särskilt gällande ekonomin. Ingen skyllde enbart socialdemokratiskt kommunalt regeringsinnehav för det negativa ekonomiska läget. Alla läger och parter har sin skuld historiskt. Trots oppositionens motstånd blev ekonomiskt reformarbete effektivt, även om vissa verksamheter av olika orsaker (läs ex socialnämnden) först i innevarande mandatperiod kunnat agera konstruktivt.

Som MM nu varnar: ”Jag kräver stora uppoffringar av italienarna” i en intervju 11.01.12, varnade den moderatledda (tyd skällsord signatur S) alliansen för detsamma vid förra mandatperionens början. Nedskärningar, för att komma till en ekonomisk basnivå, som står i paritet med inkommande skattemedel och de lagbundna åtaganden, som ligger på kommunen, var och är  ett måste.

I spåren av de ekonomiska analyser och kalkyler som GJ gjorde, i ett långtidsperspektiv såväl som för direkt agerande, ser vi en kommun som stått sig väl, väl rustad genom den moderatledda ekonomiska saneringen, i den svåra internationella finanskris, som ingen vet när eller hur den ebbar ut. Härom råder inte delade meningar med (S), om jag tolkar läget rätt. MM har Lega Nord. Vi har vänsterpartiet.

Nedskärningar även under 2011 har varit nödvändiga. Vilka, som varit på tapeten under 2011, kunde man läsa i NVP:s nyårskrönika, enligt journalisten Westling.

Min personliga bedömning är, att Värmdöborna i stort visar prov på förståelse för nödvändigt ont. Kanske lättare i skenet av Italiens och Greklands ekonomiska elände idag. Troligtvis har kommunmedborgarna också blivit något mera vaksamma mot politisk populism.

Värmdö behöver inte som MM slå sönder strukturer, som bromsar tillväxt och konkurrens, men Värmdö behöver bygga vidare på jobblinjen, inte minst för att försöka minska ungdomsarbetslösheten – ständigt underlätta för privat företagande – utan företag inga jobb –  utan enskilda individers initiativ och eknomiska satsningar inga företag – och med en kommun som ger realistiska förutsättningar. Självklarheter, javisst, men de kan inte upprepas nog ofta.

Jag syftar inte på kommunalt konstruerade jobb, betalda av medborgarnas skatter och avgifter, lagbundna, nödvändiga och/eller önskvära. Inte heller tror jag, att det behövs svåra balansnummer med oppositionen, för att komma framåt under sunda ekonomiska förhållanden. Jag tror på medborgarnas, i alla fall relativa, förståelse för nödvändiga kommunalpolitiska beslut i den oberäkneliga globala ekonomiska situation, som präglar samtiden. Ambitionen att, som Fredrik Reinfeldt säger, ”lyssna på befolkningen och vara beredda att pragmatiskt följa med” bör vara ledstjärna. Det betyder inte enbart förvaltande utan även utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: