…mot social och politisk kris – läst R.Gustafsson SvD 29.01

En lyckad söndagsmorgon med Rolf Gustafsson, sid 16 och Göran Skytte, sid 5 i Svd huvuddelen, idag. Läsning präglad av  djup insikt, aktuell information och fritt framförda personliga åsikter. En del riktigt roande.

Kollar väderutsikten för dagen. Det är lovat först sol, men efter hand ökande molnighet. Passar bra med den känsla man får av att ta del av de bådas tankar.

Rolf Gustafsson kommenterar från Bryssel och höjer varnande fingrar i luften, ser den ekonomiska kris som pågår mynna ut i social och politisk kris. Det är svårt att inte tro honom.

Jag upprepar gärna i denna euforismens, valvillervallans och de stora ordens tid, hur Göran Skytte beskriver statsministern. Han betonar att Fredrik Reinfeldt är saklig, balanserad, trygg och lågmäld. Det blir onekligen intressant att följa första debatten mellan honom och Löfven, som beskrivs på liknande sätt, men sägs vara stridbar därtill.

Önskas: bättre möjligheter för företagare och därmed jobb i den lokala verkligheten.  För moderater gäller som bekant den politiska ambitionen att komma så långt från bidragssamhället som möjligt med bibehållen välfärd och rättssäkerhet, genom en jobbpolitik, som gör det möjligt att starta företag, att få dem att växa och slutligen stanna kvar. Kan någon tvivla på, att det då fortlöpande behövs lagstiftning, som tar bort bromsklossar och sänker skatter?

Till detta behöver vi på det nationella planet parhästarna Anders och Fredrik – och för snabbare resultat, flera på banan. Kan vi räkna med ett bättre parlamentariskt jobb- och näringslivsklimat i och med ny s-partiledare? Det skulle gynna alla som en, om det gamla socialistgängets bojor kunde lösas.

En social och politisk kris i Europa, så som Gustafsson varnar för i kommande läge, influerar naturligtvis dramatiskt även på en välskött ekonomi som vår under Alliansens borgerliga styre, men ingen lever längre enbart på egna meriter. En del tror att efterkrigstidens Sverige kan återkallas. Vänsterns rop på sänkt arbetstid, löneökningar, bibehållna ingångslöner, etc och som i en grannkommun tar sig uttryck som ”allt åt alla”safari för att informera folket…är som drömmar.  Drömmar är som strömmar, de rinner förbi – och lämnar en uttorkad fåra.

Desto viktigare vore ett konstruktivt samarbete över blockgränser med flera än Borg och Reinfeldt med Allianskolleger, som förstår verkligheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: