Vem gjorde magplask i badhuset i Värmdö?

Läste Johan Ingerö i SvD idag om magplask, när kommuner hänger med i racet genom att bygga skrytbyggen.

Det kom mig osökt att tänka på Gustavsbergs badhus, sedan något år visst en oas för skärgårdskommunens innevånare och andra tillresta. En fin institution som befrämjar hälsa, höjer livskvalitet och kostar stora skattepengar.

Är det ett skrytbygge? Nej, det vill jag inte kalla det. Här handlar det om annat skryt. Valskryt. Inte storleksmässig hybris. Här kan inga valar plaska, snarare i så fall späckhuggare.

Det handlade om skryt inför val, om vad man skulle bygga, om  man fick majoritet, socialdemokratisk. En folkomröstning genomfördes. Folkomröstningar är inte beslutande, endast ledsagande, men vart ledde den? Säg den som inte vill ha ett badhus inom kommunal räckvidd. Särskilt när vargarna ylar runt knuten i vinternatten. Särskilt när det inte skulle kosta så värst många miljoner. Särskilt när röstfiskar nappar på kroken.

Själv var jag nyinflyttad, när detta begav sig och mest upptagen av flyttkartongers vidare öde. Så småningom nådde politiska dofter mitt nya tjäll. I den borgerliga majoritet, var av äkta råvaror vällagade rätter serverades, tog jag min plats vid bordet. Här kom även andras gamla skåpmat på tallriken. Beslut om att ett badhus skulle byggas låg bland potatisarna.

”Skraldespann” att slänga otjänligt i fanns inte, måste tuggas och sväljas, bit för bit i åtskilliga måltider framöver återanvänd i skattebetalarnas stekpanna.

Ingerö påpekar att kärnverksamheter blir lidande i en del fall. Så har det dessbättre inte gått i vår kommun. Vi har genom idogt arbete i snålblåst arbetat oss ner till en hållbar ekonomisk basnivå. Den kommunala ekonomin är trots omständigheterna (läs internationell konjunktur och finanskris) god.  Det är gott och väl, för badhuset kostar stora pengar, både årlig drift av verksamheten, löpande underhåll och renoveringar.

Med tanke på den ekonomiska vidden i företagandet Badhus, har den socialistiska oppositionen en del att betänka, innan den tar mun för full om det borgerligas ekonomiska fögderi, kan man tycka. Men smak och behag är som bekant olika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: