tystnadens konformism – migration – integration

”Mer humor åt folket”, en rubrik i SvD idag. Jag kommer att tänka på förslaget att integrations- och statsministerns uttalanden skulle vara en försöksballong. Det är givetvis inte roligt. Inte heller är påståendet att Billström skulle vara racist vare sig rimligt eller roligt. Rubriken handlade inte heller om någotdera.

.Jag ställer mig bakom statsministerns uttalanden – och frågar mig samtidigt varför en sansad och rutinerad person som migrationsministern uttalar sig på ett sätt, som får omvärlden att resa borst – och hans egen ställning att svaja?

Ordet humor rider på krusningar i min tekopp? Slår upp: av latin humor, vätska. Flerspaltig förklaring varur jag saxar: …vanl. skämtsamt…uppfatta livets skiftande företeelser…om tillvarons ofullkomligheter…förståelse för det bristfälliga och det felande…Hippokrates, Shakespeare, Ben Johnson…

Problemen inom migrations-integrationskomplexet är inte nya. Rädsla, hat, motvilja, aggresssiva handlingar mot främlingar: dagens situation är i många hänseenden alarmerande. Trots en tydlig, generös och kommunicerad lagstiftning är balansgången så svår, att människor knappt vågar yttra sig av rädsla för repressalier eller i varje fall misstolkningar. Tystnadens konformism.

Sett ur ett politiskt ansvarsperspektiv är migrationsministerns uttalande nära nog katastrofalt. Varför valde han inte att säga: ”äldre människor med medkänsla” och ”hos människor i samma situation alt. landsmän”?  Den situationen är ju mänsklig och fullkomligt logisk.

Man kan önska att reultatet av ej välbetänkta uttalanden, som migrationsministern gjort, på lite längre sikt, skall kunna lossa tungans band på alla dem,som vill, men inte vågar ta i frågorna. För att inte oönskade krafter skall få gynnsam jordmån att växa sig starka i, bör denna tystnadens konformism brytas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: