okunnigt eller valflä(S)k? – om allemansrätten

I ett socialdemokratiskt facebookinlägg av (S) på Värmdö berömmer man sig av att ha räddat Allemansrätten på ett kommunstyrelse(KS)möte i kommunhuset Skogsbo.

Har man ”noll koll” eller tar man sig friheten att skriva vad som helst i det heliga valfläskets namn?

KS-ärendet gällde en ansökan till länsstyrelsen om undantag för kompletteringsåtgärder enligt miljöbalken inom strandskyddsområden.  Detta bl a för att samma bestämmelser ska gälla i hela kommunen och för att snabba upp processen för tillsyn av olovligt utförda åtgärder. Åtgärder för snabbare ärendebehandlingar gangnar både medborgare och tjänstemän. Varför motarbetar (S) detta?

Ärendet kan i sin helhet läsas på www.varmdo.se under politik, protokoll och handlingar 04.2013

Under det senaste decenniet har konflikter kring äganderätt och hemfrid ökat. Hänsyn bör tas, inte bara för allmänt nyttjande, utan också till dem som vårdar och äger mark.

Allenmansrätten (AR) är explicit inskriven i svensk lag och grundad på sedvanerätt och motsatsvis tolkning, dvs det som inte är förbjudet är tillåtet, etablerad under 1940-tal för att befrämja allmänhetens möjlighet till friluftsliv och 1994 inskriven i regeringsformen.

I miljöbalken står: Var och en som utnyttjar AR eller annars vistas i naturen skall visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den (miljöbalken kap. 2 och 7). Något att tänka på för alla och envar, också för dem som utnyttjar andras egendom i fritidssyften.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: