sa(M)rådsgruppen för Sociala frågor: begreppet barnfattigdom

På ett möte med den moderata Samrådsgruppen för sociala frågor, behandlades och diskuterades begreppet barnfattigdom. Inbjudna föreläsare var Ulla Eriksson (UE) från BRIS och Elisabeth Dahlin (ED), generalsekreterare från Rädda Barnen.

UE redogjorde bl a för BRIS arbete i samband med s.k. barnfattigdom. Ett begrepp som BRIS inte vill använda sig av.

BRIS hade under år 2012 kontakt med c:a 30.000 barn, som UE kallade ”uppdragsbarn”. Dessa uppdragsbarn tar kontakt med BRIS av olika anledningar och behöver ströd och hjälp till allt mellan ett lyssnande telefonsamtal och slussande till samhälleliga institutioner för aktiv hjälp. I detta arbete är ledorden Tålamod, Tid och Tillit inför barn, som ofta inte vet något om sina rättigheter.

UE konstaterade att man bör se problemen ur ett barnperspektiv. Inte, som när man talar om barnfattigdom, ur ett vuxenperspektiv. Barnen ser sig oftast inte, som i vuxenperspektivet, som fattiga.

I ett barnperspektiv ses problematiken som ett samspel mellan å ena sidan vuxna och samhälle och å andra sidan barnet.  De ekonomiskt och socialt pressade situationer som barnen befinner sig i, tack vare föräldrarnas tillkortakommanden eller oförmåga av andra orsaker, bör beskrivas just med dessa begrepp. Kort: ekonomiskt och socialt utsatta familjer.

ED konstaterade att man samfällt i organisationen beslutat att begreppet barnfattigdom gäller, för att beskriva de situationer, som barn från sämre bemedlade familjer befinner sig i.  ED talade  kring de listade krav, som Rädda Barnen har på stat, kommun och landsting.

För mig som känt och känner stor olust mot den otäcka stigmatiseringen av barn genom att inför omvärlden kategorisera dem som fattiga, är BRIS inställning och handlingsvägar ett värdigt och konstruktivt sätt att bemöta barnen på.

I socialnämnden i Värmdö kommun diskuteras problemen ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv fortlöpande. Jag hoppas, att vi i fortsättninngen kan stryka det nedvärderande och det för barn i allmänhet obegripliga begreppet barnfattigdom, för att tala om det, som verkligen gäller nämligen de vuxnas oförmåga eller ogynnsamma sociala läge.

Rekommendation: ta kontakt med Ulrika Eriksson, BRIS, för givande samtal i ett varmt medmänskligt perspektiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: