Bostadsbrist – grundad oändligt regelkrångel

Bostadbristen är ett jätteproblem. Kan det finnas någon, som inte ser sambandet med den för  50 – 60 år sedan av socialdemokratin inledda bostadspolitiken och dess konsekvenser? Jag tvivlar. När vi rör oss utanför den politiska debatten.

Av mitt inlägg om en debatt med gymnasieungdom nyss, kan man konstatera att oron och svårigheterna angående bostadssituationen är stor hos dessa.

Jag minns från min barndom det så kallade ”miljonprogrammet” för bostäder. Ett program, nödvändigt och bra då, men nu historia. Och bör så förbli. Att kommuner behöver ett visst bestånd av så kallade allmännyttiga bostäder, är nog de flesta ense om. Så även  i Värmdö kommun.  Men ett kommunalt bostadsbyggande kan inte lösa de stora problemen med den förödande bostadsbristen. Inte heller lösa det, som ännu ligger kvar av den monstruösa socialdemokratiska reglerings- och subventioneringspolitiken.

Bostadsmarknaden måste lösas ur sina bojor. Man hör röster, som säger, att det då endast kommer att byggas dyra, stora bostäder, som bara de bäst bemedlade kan köpa alt. hyra. Det är en politiskt låst tankegång med drag av oförmåga, inte bara att följa med tiden, utan också att greppa framtidens möjligheter.

”Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring”. Just det bör göras, sökas information om andra länders bostadspolitik och deras tillgång på bostäder till sina medborgare. Här finns mycket att lära.

Det är en mänsklig rättighet att kunna få tag på en bostad, när man behöver den, dessutom till ett pris, som de flesta löntagare kan betala utan stora uppoffringar – anser jag.

Nej, politiker på Värmdö, av alla schatteringar, kan inte lösa problemen. De måste lösas på nationell nivå. Processer som från insikt till effekt tar lång tid. Man kunde önska en bred politisk enighet för att komma fortare fram. Tyvärr låter det illavarslande bakåtsträvande, när man hör socialdemokrater uttala sig i bostadspolitiska frågor.

Jag hör hans beslutsamma röst, den entusiastiska gymnasisten i Ungdomsparlamentet: ”Kom igen nu! Vi har framtiden för oss” – med moderat och borgerlig bostadspolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: