alla talar om bristen på jobb – ingen talar om varför?

Den litterärt minnesgode känner nog igen Jeppe bakom rubriken ovan. Själv kom jag att tänka på mor Aases ömkansvärde son, när jag lyssnade på en Di-intervju med Jens Spendrup.

Svenskt Näringslivs Jens Spendrup talade om skatter, arbetsrätt, finansiering, jobbskapande. ”För lite snurr på företagen” sa han.  Med den mycket hårda konkurrens på världsmarknaden som företag idag möter, handlar kampen om framgång och lönsamhet. Hur åstadkomma detta?

Spendrups resonemang var lika enkelt som glasklart och välbekant. Sänk skatten! Sänker man skatten för vanligt folk, blir resultatet köpkraft och i slutändan jobb, som bevaras och nybildas hos företagen. Jag håller med.

Politiker skall bereda möjligheter för företagande, inte lägga statliga pengar i det man tror är framtidsbranscher. Det är enskilda människors initiativ och djärva planer i företag som söker sig fram, som skapar jobb, inte politiker. Gammal sanning för mig som moderat i politiken.

Spendrup konstaterade att ungdomars ingångslöner är för höga, sågar därför ej momslättnaden. Tas den bort är, för samma pengar, en yrkeslivserfaren 35-åring bättre att anställa. Resultat blir ännu högre ungdomsarbetslöshet. Mer behöver inte sägas.

Jag håller naturligtvis också med om att konkurrens behövs för kvalitet inom vård och omsorg.  Spendrup uttryckte det  så: ” Mångfald är bättre än enfald.”

Vinster måste tillåtas. Ingen törs riskera en förlust, om man inte kan få göra en vinst, sa han också, liksom att vinst och förlust är två sidor av samma mynt.  Vård och välfärd utvecklas genom vinster.

Jens Spendrup och Svenskt Näringsliv tar inte politisk ställning. Det deklarerades klart. Att hans resonemang är tung kritik mot den socialistiska grundtanken om staten som alla goda gåvors (bidrags-)givare, står helt klart för mig. Vem vore jag att inte hålla med!

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: