parkeringsplatser: i vems intresse?

En intressant frågeställning dök upp på Rotarys frukostmöte i Bistraud, Grisslinge idag. Den gäller parkeringsmöjligheter.

Att arbetspendlingen med kommunala kommunikationer, dvs buss, till grannkommuner ökar, är givetvis en positiv effekt. En annan effekt är parkeringsproblem. Med hårt tryck på befintliga parkeringsplatser har nya pendlingsparkeringar öppnats och flera planeras.  

 Fastslås kan att det inte är en kommuns lagstadgade skyldighet att ordna parkeringsplatser till privata företag. Låt oss samtidigt fastslå, att det ligger i en kommuns intresse att främja näringsliv, privat verksamhet och miljö.

I en glesbygd som Värmdö, kan man inte gå, cykla eller ta bussen till alla aktiviteter inom kommunen. Man är alltså bunden till privat transport i bil.

För lokal näringsverksamhet är detta ett problem. Företag missar kunder.  Privatpersoner kör längre eller bort, för att hitta sin produkt, vilket givetvis inte är bra för miljön.

Värmdö är en glesbygdskommun med stor arbetspendling varje dag till och från andra kommuner. Det finns också ett stort antal mindre företag, som verkar inom kommungränsen. Dessa företag servar varann interkommunalt dagligen, inte minst med möjligheter att inta föda. Många som jobbar halvtid äter lunch på väg från eller till jobbet.

För några år sedan var det, i varje fall för mig, inga problem att parkera vid Grisslinge eller Värmdö Marknad. Idag är det efter 09-snåret hart när omöjligt att hitta en plats. Detta resulterar oftast i att jag kör vidare  till parkering i Nacka och på vägen hem uträttar mina ärenden, inkl. äter i Nacka, mellan buss och bil.  

Så vart vill jag komma med detta sagt?

Svar: pendelparkeringsplatser bör ha ett mindre antal korttidsplatser, på låt säga 2-3 timmar. Önskvärd och produktiv service åt kommunmedborgare och företagare. Det främjar arbetsliv, företagsamhet och miljö. Värmdös livsbetingelser och attraktionskraft ökar och därmed kommunens möjligheter att leva på egna meriter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: