medborgare versus kund

Att byta benämning på ett välkänt begrepp, är ett känt grepp i Sverige. Något som socialdemokratin använt sig av, för att ändra den sociala eller politiska vikten på företeelser i fråga, så länge jag varit politiskt medveten.

Just idag läste jag på facebook ett inlägg, som cirklar kring begreppen medborgare och kund. Det är rätt länge sedan man bytte ut begreppet medborgare mot begreppet kund, vilket enligt min mening hade fog för sig. Att sätta upp ett byte av begrepp igen på den politi(S)ka dagordningen för valkampanjen 2014, känns inte direkt friskt.

Tanken ligger nära till hands, att när man inte har idéer om framtiden att presentera, så letas upp, vad man tror är tillräckligt gammal skåpmat, med en problemställning som nu känns ny och angelägen, för de av borgerligheten förment undertryckta socialistiska innevånarna, som längtar efter demokrati och förlösning.

Jag minns 1900-talets iver att ge handens jobb en akademisk klang, vilket flera än jag upplevde som politi(S)kt lurendrejeri och nedvärdering av dem, som hade jobben. Själva sysslan är ju densamma oavsett vad den kallas. Alla jobb som görs som de ska och med ärlig uppsåt är hedervärda och skall ersättas därefter.

Till saken. Länge har vi idag varit kunder.  Begreppet medborgare har fasats ut till förmån för begreppet kund, när det gäller det, som stat och kommun skall tillhandahålla sina medborgare. Nu ska man bokstavera om till medborgare igen, ögonsynligen om den tidigare kortvarige socialdemokratiske statsministerkandidaten får som han vill. Förklaringarna till varför detta nu är allena saliggörande, är lika långa och klibbiga som torkad spaghetti.

Jag undrar, vad är det för fel med att vara kund? På lokal nivå, i sin kommun, har man med dyra skattekronor betalat av sin lön, för att kunna inhandla de varor, som man via sina politiska företrädare varit med om att bestämma, att skall finnas i butiken Kommunen.  I solidaritetens namn delar man med sig till dem, som inte har skattekronor nog att betala. Oavsett vad vi som kunder för tillfället behöver av skola, vård, omsorg, övrigt av kommunens kärnuppgifter och annat som skattekronorna räcker till, är vi alla medborgare i konungadömet Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: