Ungdomsting på Värmdö

Trygghet var ett ämne som under flera timmar vreds och vändes på under dagens ungdomsting i Tornhuset i Gustavsbergs hamn.  Övriga ämnen var Skola, Fritid, Samhällsplanering och Arbete. Det skulle vid dagens slut, när ungdomarna delade ut prickar för att markera diskussionsområdenas angelägenhetsgrad, visa sig att intresset  var nästan lika stort för samtliga ämnen.

I en framtidsverkstad med motsatsparen: Självorganisering – kreativitet  och  dialog – delaktighet                            var rollerna: samtalsledare – eventuell expert  och  skrivare – tidshållare.

Ungdomar från fritidsgårdarna Brunnen på Ingarö, 222:an i Gustavsbergs centrum, Tomtebo i Hemmesta och Fyrtornet i Djurö-Stavsnäs presenterade var sina frågebatterier med det, som upplevs som aktuella problem för deltagande politiker och tjänstemän.

Brunnen fokuserade på trygghet och säkerhet i Gustavsbergs centrum, belysning, gångvägar, bussar och bostäder.

222:an intressen: ”vart går pengarna och varför” (skatterna), ekologisk mat, fräscht säkert centrum, sommarjobb, miljögifter i mat och vatten.

Tomtebo ville ha mindre bussar, oftare, med vinterdäck, bussfiler från Hemmesta, gocart på Djurö, lägre avgifter på Gustavsbergsbadet.

Djurö-Stavsnäs satsade på mera sport och andra aktiviteter, temadagar med info, sommarjobb, bussar, bostäder.

Som ledamot i socialnämnden blev mitt naturliga val att sitta i gruppen Trygghet. Samtalet cirklade kring generella centrumproblem med människor som hänger där, klottrare, alkoholister, belysning och nedskräpning, vilket allt bidrar till att skapa känslor av osäkerhet och otrygghet, särskilt kvällstid.

Det upplevs som tryggt att poliser rör sig i centrum, samtidigt som man beklagar att det behövs. Olika grupper rör sig vid dansbanan, skateparken och teatern, var rökning upplevs, som i många kommuner, som det största problemet. Rökande förekommer också i skolmiljön, vilket är svårt för lärare att handskas med. Civilpoliser kommer här till hjälp. Från 222:an påpekas, att det är mest liv på eftermiddagarna innan Polarna, nattvandrarna och liknande kommer. En facebookgrupp som träffas på 222:an har startats.

Ungdomarna menar, att det som behövs i framtidens centrum är mera liv genom mera av vuxennärvaro, vilket löses med bostäder som drar med affärer, kaféer etc. Bättre kommunikation mellan skola och föräldrar önskas, likaså mellan föräldrar och ungdomar.  Det önskas och behövs föräldrar, som tar på sig, att någon gång per termin röra sig i centrum under kvällstid. Ungdomarna själva kan inte påverka andra ungdomar, då man utsätter sig för risken att trakasseras i andra sammanhang.

Mera belysning generellt, mera belysta gångvägar och större engagemang från skolans sida är önskvärt, för att öka elevernas säkerhet och trygghet.

Ungdomstinget har nu några år på nacken och har blivit en verkligt konstruktiv och kompetent institution. Jag är åter imponerad av ledningen och av ungdomarnas ambitioner, kunskaper och naturliga frimodighet i mötet med politiker och tjänstemän.

Ungdomarna i gruppen Trygghet konstaterade som avslutning att ”det ideala är att alla ska kunna säga och göra vad de vill, där de rör sig och känna sig trygga och säkra i det”.

Sådana ungdomar, som mött upp idag, gör det politiska jobbet både lättare, roligare och mera meningsfullt!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: