varför tomma förskolor – samtidig nybyggnation?

Bra att ta upp samtal om ämnen, som angår många kommunmedlemmar, läser NVP 04.02.14.

Tidigare tiders (läs mitten av 1900-talet) åsikt(S)förtryck och rädsla för att yttra sig och stämplas som samhäll(S)fiende tar sig tyvärr fortfarande många uttryck, inte minst när det gäller situationen kring flyktingar och invandrare. Något som hindrar och fördröjer en positiv utveckling för både dem det gäller och landet som sådant. Vi kan inte leva som en isolerad ö och bara hålla om oss själva.

I det här fallet handlar det om behov och utnyttjande av lokaler till förskolor i Värmdö kommun.

Finansieringsnämndens ordförande påpekar konstruktivt att ”hon är fullt medveten om problemen”. Viktiga faktorer är närhetsprincipen och barnfamiljernas möjligheter att välja anordnare.

I ett dynamiskt samhälle, statt i så snabb och omfattande utveckling som Värmdö, tar vissa processer längre tid än önskvärt. Samtidigt skall man inte vara för snabb att lägga ner institutioner som exempelvis förskolor. Behoven växlar på lång sikt med periodiskt uppvuxna och nya barnkullar. Klokt att som ordföranden säga  ”vi kan komma att behöva kliva ur olika verksamheter framöver”. Jag noterar kliva ur, inte riva för gott. Det lönar sig oftast att tänka långsiktigt, samutnyttja, förändra för nya ändamål, för att  kanske vara tillbaka med gammal verksamhet, när behov uppstår igen. Att bygga nytt är dyrt.

Bra för alla parter och inte minst kommunens ekonomi att föra en saklig och upplysande debatt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: